Társoldalunk:

Brutális mezőnnyel ünnepel a sakk apró fővárosa

2018.01.12. 15:36

A világranglistán második amerikai Fabiano Caruana a világbajnokhoz hasonlóan a „C" nagymesterversenyen kezdett, 2008-ban kétpontos előnnyel győzött. Két évvel később már a legjobbakkal csatázhatott, 2012-ben a győztes Levon Aronjan mögött Carlsennel és Tejmur Radzsabovval holtversenyben második volt. Három kevésbé sikeres szereplése után 2016-ban Ding Liren társaságában második. Az orosz Szergej Karjakin 2005-ben debütált, a „B" nagymesterverseny győzteseként harcolta ki a továbblépést, 16 évesen már a szuperversenyen játszhatott. Három évvel később tornagyőztes lett. 2013-ban Ananddal holtversenyben harmadik, egy évvel később a holland Anish Girivel második. Karjakin január 12-én, éppen itt ünnepli 28. születésnapját, Wijk aan Zee-ben tizedik versenyét játssza.

A Grand Prix 2017 négy versenyből álló sorozat győztese, az első hellyel világbajnok-jelölti címet szerzett azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov negyedszer kapott meghívást, eddigi szerepléseit nem koronázta siker. Az azeriek legjobbjának tavaly jól ment a játék, érdeklődéssel várjuk az ő főpróbáját is, pályafutása eddigi legmagasabb Élő-pontszámával szerepel.

Peter Szvidler ritka, de megbecsült vendég:

Az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler csak ötödször játszik a viadalon, utoljára 2007-ben láttuk őt a tornán. A legfiatalabb résztvevő, a 18 esztendős kínai Wei Yi három éve a „B" versenyt nyerte meg. Nem okozott csalódást két esztendeje ötvenszázalékos eredményével, tavaly hármas holtversenyben harmadikként végzett.

A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan negyedszer próbál szerencsét, a bieli elsősége nagy szenzációként hatott. Az indiai Baskaran Adhiban tavaly újoncként holtversenyben harmadik lett, rutintalansága miatt szalasztotta el a még jobb helyezést. A tavalyi Európa-bajnok orosz Makszim Matlakov a Profi Sakkozók Szövetségének jelölésével játszhat. Az angol Gawain Jones a nagymesterverseny megnyerésével vívta ki a jogot. A hollandok legjobbja, a 24 éves Anish Giri végigjárta a lépcsőfokokat, a „C" és a „B" nagymesterversenyeken keresztül vezetett az útja az elitbe.

Hazai pályán, hazai székben, hazai asztalnál:

A szuperversenyen 2011-ben játszhatott először, két második és egy negyedik helyezés volt legjobb eredménye. Hazai pályán nagy áttörést várnak tőle, utóbbi versenyein gyengébb eredményeket ért el, Élő-pontszáma is alaposan megcsappant.

A 80. Tata Steel Chess 2018 szuperverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég, 2834)
Fabiano Caruana (amerikai, 2811)
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2804)
Wesley So (amerikai, 2792)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2787)
Peter Szvidler (orosz, 2768)
Viswanathan Anand (indiai, 2767)
Szergej Karjakin (orosz, 2753)
Anish Giri (holland, 2752)
Wei Yi (kínai, 2743)
Makszim Matlakov (orosz, 2718)
Hou Ji-fan (kínai, 2680)
Baskaran Adhiban (indiai, 2655)
Gawain Jones (angol, 2640)

Sajnálhatjuk, hogy nincs magyar résztvevője a viadalnak, Rapport Richárdnak tavaly sikerült Magnus Carlsen ellen is győznie, ez a vereség fosztotta meg a világbajnokot hatodik elsőségétől. A remek mezőnyből hiányzik a háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös világbajnokjelölt, Világkupa-győztes örmény Levon Aronjan is, aki Wijk ann Zee-ben tíz versenyéből négyszer egyedüli, vagy holtversenyes győztesként végzett.

Inkább Gibraltárra ment

Aronjan az év egyik legrangosabb nyílt versenye mellett voksolt, a január 23-án Gibraltáron kezdődő 10 fordulós 16. Tradewise tornán vezeti a rajtlistát. Korántsem ígérkezik számára sétagaloppnak a verseny, hiszen szupernagymestereknek is a kitűnő körélmények, a felüdülést jelentő 15 fok körüli hőmérséklet a remek a díjazás nagyon vonzó. Az első díj 25 ezer font, de alighanem a szervezők még extrákkal is csábították a legjobbakat. Címvédőként az amerikai Hikaru Nakamura kezdi el a csatározást.

Népes a magyar sakkozók csoportja is, tizenketten ülnek asztalhoz. A rajtlistán Rapport Richárd a 12., elsősorban tőle várhatunk jó szereplést, de az olimpiai válogatottba pályázó Bánusz Tamástól és legfiatalabb nagymesterünktől, Gledura Benjámintól is. A női versenyzőket külön díjazzák, a legjobb helyezést elérő sakkozónőt 15 ezer fonttal jutalmazzák. Olimpiai bajnokok, exvilágbajnoknők is csatasorban. Válogatottunkból négyen is szerepelnek, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia és Anita, valamint Papp Petra.

A rajtlista élmezőnye: Levon Aronjan (örmény, 2797), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2793), Hikaru Nakamura (amerikai, 2781), David Navara (cseh, 2749), Pentala Harikrishna (indiai, 2745), Le Quang Liem (vietnami, 2737), Nyikita Vityjugov (orosz, 2732), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2726), Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2724), Wang Hao (kínai, 2711), Michael Adams (angol, 2709), Rapport Richárd (magyar, 2700), Ivan Cseparinov (FIDE, 2699), Borisz Gelfand (izraeli, 2697), Daniil Dubov (orosz, 2694)

Előző
  • 1
  • 2
Következő