Társoldalunk:

Fucsovics Márton írta tovább a magyarok melbourne-i csodáját

2018.01.16. 05:29

Nehéznek ígérkezett, könnyű kalandnak tűnt egy óra után, de drámai lett a vége, boldog befejezéssel. Fucsovics Márton pályafutása során először tudott meccset nyerni Grand Slam főtáblán. Az Australian Open első fordulójában, 3 óra 16 perc alatt 6:2, 6:3, 4:6, 7:5-re győzte le a moldovai Radu Albotot. A 32 közé kerülésért a 13. kiemelt Sam Querrey ellen lép pályára csütörtökön. 

Nem kis puttonyt cipelt Fucsovics Márton évek óta. Előbb azért küzdött kitartóan, hogy korábbi junior világelsőként, wimbledoni bajnokként végre a felnőttek között is főtáblára kerüljön egy Grand Slamen. A következő lépés, hogy mérkőzést nyerjen ezen a szinten. Legutóbb a US Openen nagyon közel járt a sikerhez, de végül döntő szett rövidítésben kikapott.

A moldovai Radu Albot ideális ellenfélnek látszott az Australian Open első fordulójában a cél eléréséhez. Korábban négyszer találkoztak és a három évvel fiatalabb magyar háromszor jobbnak bizonyult. Az első meccsüket, a 2014-es US Open selejtezőt nyerte Albot, de azóta mindig Fucsovics örülhetett, aki most hét hellyel előzi a moldovait a világranglistán.

A 10-es pálya szinte egy átjáróház, folyamatosan vonulnak mindkét oldalán az emberek és a szomszédos pályákról minden zaj átszűrődik. A 7-esen ráadásul két spanyol mérkőzött, hatalmas hangzavarban. Ezt persze mind ki kell zárni, mert alapvetően egyformán jelent kihívást mindkét játékosnak.

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett Melbourne-benForrás: Origo

Albot úgy kezdte a párbajt, mint a maratonfutó, aki az első kilométeren akarja eldönteni a küzdelmet. Agresszívan támadta Fucsovics második adogatásait, de a lendülete gyorsan elfogyott és

tíz perc után egyértelműen a magyar irányított, dominált.

Kétszer is brékelte a moldovait. Ahogy Fucsovics mennyasszonya fogalmazott, ígéretes játékkal hozta a szettet.

A második játszma közben akár bosszankodhattunk is volna, mert az első kilenc labdamenet megnyerése (2:0) után Fucsovics visszaengedte a szettbe Albotot (2:2), de igazi ok nem volt az aggodalomra. A magyar uralta a játékot, minimális hibaszázalékkal teniszezve, támadásban és védekezésben egyaránt remekelve, időnként extra megoldásokkal pontot nyerve haladt előre magabiztosan. Amikor

1 óra 7 perc játékot követően 6:2, 6:3-ra vezetett, minden csodálatosnak, ideálisnak tűnt.

Semmi nem utalt arra, hogy a folytatás fordulatot hozhat. Igaz ugyan, hogy Albot önmagához képest is haloványabb teljesítményt nyújtott és egy-egy hosszabb labdamenet mintha túl sokat vett volna ki Fucsovicsból fizikálisan, de ezt letudtuk azzal, hogy be kell fejezni három játszmában.

Ennek megfelelően indult a 3. szett: ha nem is gyorsan, sőt sokkal inkább küzdelmesen, de 3:0 lett Fucsovicsnak. Albot azonban nem adta meg magát könnyen. Váratlanul bekerült a zónába és nem hibázva meglepte az épp holtponthoz érkezett magyart, 0:3-ról, 4:3-ra fordított és nehéz volt fogást találni rajta ebben az időszakban. Jellemző a játék ekkori képére, hogy 4:4-nél Fucsovics három ászt adogatott, de így is elbukta a szerváját, majd a játszmát is. Kicsit megrogyott a semmiből jött fordulattól, mint a bokszoló, amikor váratlanul meggyomrozzák.

A moldáv Radu Albot nem adta meg könnyen magátForrás: AFP/2017 Getty Images/Steven Ryan

Egyből hátrányba került a 4. játszmában (40:15-ről veszítve el az adogatását), de fokozatosan kitisztulva, visszatalálva a korábbi játékához, 1:3-ról 5:4-re fordított.

Időnként szenzációsan védekezett és erőt adott neki a több tucat magyar szurkolása.

Amikor Albot először adogatott a meccsben maradásért valahogy túlélte a nehéz pillanatokat, de a második alkalomnál már nem volt válasza Fucsovics újabb parádés megoldásaira. A meccslabdához egy hatalmas tenyeres nyerő kellett és a következő pontot érő tenyeres már a boldogságot jelentette. Fucsovics Márton térdre rogyott. Fohászkodott. Láthatóan sokat jelentett neki a pillanat, a győzelem. Albot nem várta meg a hálónál, hogy gratuláljon neki, de Marci átszaladt hozzá és kezet ráztak. Magyar férfi versenyző - Sávolt Attila, aki most Fucsovics edzője - legutóbb 2002-ben nyert főtáblán az ausztrál nemzetközin. Most Fucsovicsnak ez is sikerült. Hatalmas siker ez.

Fucsovics Márton Melbourne-ben a következőket nyilatkozta:

„Nagyon nehéz mérkőzés volt. Sokat kivett belőlem, kemény volt fizikálisan. Az elején én is azt hittem, hogy szépen végigmegy az egész, mint az első szett. De ezért is nehéz sport a tenisz, mert van egy ellenfél a másik oldalon, és egy Grand Slamen nem fogja magát hagyni, hogy sima három szettben megverjem. Az első két játszmában nagyon jól játszottam, stabilan, agresszívan, a megfelelő taktikával. Az ellenfelem nem játszott túl jól. Nagyon jól jött ki, hogy 2:0-ra el tudtam húzni. Tudtam, hogy nagyon küzdős, nem fogja feladni, az utolsó pontig fog harcolni. Úgy gondolom, hogy én a harmadik és a negyedik szettben is jól játszottam, talán kicsit lepuhultak az ütéseim, az ellenfelem viszont feljavult, nagyon belejött a játékba. Amikor a negyedik szettben végig vezetett brékelőnnyel, megfordult a fejemben, hogy ebből ötödik is lehet és az nagyon kemény lesz fizikálisan.

De nem estem pánikba, higgadt tudtam maradni és ez sokat segített. Az elmúlt napokban sokat beszélgettünk erről az edzőmmel, Sávolt Attilával, hogy mentálisan nyugodtnak kell maradni és csak a következő pontra koncentrálni. A harmadik szett közepétől rengeteget kellett futnom, nagyon belejött a játékba, szinte futószalagra tett. Azzal tudtam visszajönni, hogy 5-10 százalékkal erősebben kezdtem ütni a labdáimat és kellett pár extra megoldás is hozzá. Fantasztikus volt a szurkolás. Szinte Davis-kupa hangulatban éreztem magam. Örülök, hogy ilyen sokan kilátogattak a mérkőzésemre. A negyedik szett végén nekem kellett megnyerni a mérkőzést. Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, nem jutottunk el az ötödik szettig. Mikor meglett, olyan érzés volt, mintha az egész versenyt nyertem volna meg. Ez egy mérföldkő a karrieremben.

Ennyi küzdelem után végre beért az elvégzett munka. Most a következő mérkőzésre koncentrálok, úgy érzem, hogy fitt vagyok, talán nyerhetek még egy-két mérkőzést. Az meg egy álom lenne, ha a negyedik körben Federerrel játszanék."

Fucsovics Márton–Radu Albot (moldovai) 6-2, 6-3, 4-6, 7-5