Káprázatos teniszbravúr, Fucsovics Márton kiejtette a 13. kiemeltet

tennis Horizontal
Hungary's Marton Fucsovics celebrates beating Sam Querrey of the US in their men's singles second round match on day four of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 18, 2018. / AFP PHOTO / Greg Wood / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A magyar tenisz történetének egyik legnagyobb sikerét érte el Fucsovics Márton, Melbourne-ben. Az Australian Open 4. napján, 2 óra 43 perc alatt 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-re legyőzte a 13. kiemelt Sam Querreyt. Az újabb bravúr a 32 közé kerülést jelenti a magyarnak, aki így egyetlen meccsre került attól, hogy a 16 között megmérkőzzön Roger Federerrel. A következő fordulóban az argentin Nicolas Kicker vár Fucsovics Mártonra, a dél-amerikait, két hete, Indiában 6:0, 6:3-ra verte.

Sam Querrey 30 évesen, 2017-ben érte el pályafutása legnagyobb sikereit.

A tavalyi szezonban legyőzte Rafael Nadalt, az acapulcói ATP 500-as verseny döntőjében,

majd Wimbledonban az első kiemelt Andy Murray búcsúztatásával jutott el a legjobb négyig (először játszhatott elődöntőt egy Grand Slamen), így a ranglistán a 13. helyig jutott. Egyre stabilabban teljesített, jellemző, hogy másfél éve nem kapott ki a világranglistán 80. játékostól. Fucsovics Mártonnal nem találkozott korábban, de ez inkább a magyarnak jelenthetett előnyt.

A 37 fokos melegben a lelátón ülők is csak kókadoztak Forrás: AFP/Greg Wood

Elképesztő meleg volt Melbourne-ben, már délelött, 11 órakor 34 fokot mutatott a hőmérő, de a 3. játszma végére 37-nél járt, ami a pályán bőven 50 fok feletti kemencét eredményezett. Amíg a nézők a lelátón kókadoztak, addig a harcosoknak futni, rohanni, koncentrálni, ütni kellett, nem feltétlenül az egészségmegőrzés jegyében.

Magabiztosan kezdett az amerikai, nem nagyon alakult ki labdamenet, ha ő szervált, de szerencsére Fucsovics Márton remekül tartotta magát, érezhető volt, hogy csak a pillanatra vár, amikor Querrey adogatóként is sebezhetővé válik.

Az gyorsan kiderült, hogy az alapvonalról, játékból a magyar a nyerő. Az a bizonyos pillanat 3:3 után jött el. Querrey kettőt hibázott tenyeressel, amihez persze az is kellett, hogy Fucsovics fogadja a szerváját. A brékelőnyt viszonylag magabiztosan sikerült megőrizni a játszma végéig, Querrey még fogadóelőnyig sem jutott.

Fucsovics Márton a 13. kiemelt amerikai Sam Querrey ellen remekül játszott és nyert Forrás: AFP/Greg Wood

A 2. szett maratoni játékkal indult, két bréklabdája maradt ki Fucsovicsnak, és ahogy ez lenni szokott az elszalasztott esély után Querrey percei következtek: elhúzott 3:0-ra. Sőt, amikor 4:1, 40:0-je volt úgy tűnt, hogy Fucsovics Márton elkezd a 3. szettre koncentrálni, mert a kánikulában be kell osztani az energiát. Gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy ő nem így gondolja. Hozta az adogatását 0:40-ről és akkor sem dobta a játszmát, amikor Querrey már 5:2-re vezetett.

Küzdött minden pontért és többek között két tenyeres nyerővel összejött a visszabrék (4:5),

majd egyenlített és a rövidítésben már ő vezetett 5:2-re. Ekkor Querrey mozgosította a tartalékait, feljött 5:5-re, de játszmalabdája Fucsovics Mártonnak lett. Az első még kimaradt, de kapott egy másodikat ajándékba (kettőshibát szervált az amerikai), aminél megint tenyeressel ütött nyerőt. Hihetetlen fontos pillanat volt, ebben a kánikulában kizártnak tűnt, hogy Sam Querrey 0:2-es állásról megfordítsa a csatát. Igaz, hogy sorozatban négy ötszettes meccset nyert,

de az Australian Openen még soha nem tudott öt játszmában győzni.

A 3. szettben azért egy korai bréket (2:0) végigvitt és szépített (6:4), de Fucsovics Mártont nem tudta ezzel sem kizökkenteni. A 4. felvonásban megint a magyar dominált, irányított, fejben egy pillanatra sem lazított, keményen koncentrált. Mintha nem is lett volna holtpontja. Tudatosan, következetesen támadott és egy-egy hiba sem vetette vissza.

A magyar tenisz utóbbi legnagyobb sikerét érte el Fucsovics Forrás: AFP/Greg Wood

Amikor 2:1-nél végre megint ő brékelt, jogosan rázta az öklét, tudta, hogy nagyon közel került a sikerhez. A meccsért már nem is kellett adogatnia, mert 5:2-nél újra elvette az adogatását az amerikainak, a 3. meccslabdáját értékesítve.

Fucsovics Federerrel szeretne játszani

Az elképesztő diadal után Fucsovics Márton a következőket nyilatkozta Siklós Eriknek Melbourne-ben:

Az elején nagyon bekezdett, de tudtam, hogy képes vagyok tartani vele a lépést. Azt is tudtam, hogy, ha ott maradok vele, akkor lesz egy alkalom, amikor brékelni tudom. Ez be is következett az első játszmában. Végig ezzel a felfogással játszottam, higgadtan, nyugodtan, csak a saját játékomra, a saját szerváimra próbáljak főképpen odafigyelni. Amikor neki egy kicsit elmegy a figyelme, elkezd fáradni, akkor meglepni őt, a bréklabdára odakoncentrálni.

Ehhez persze az is kellett, hogy amikor a szettért szervált, akkor vissza tudjak jönni. Szintén fontos volt, hogy amikor a rövidítésben, 5:2-ről feljött 5:5-re, akkor higgadtan behozzam az adogatásom, a labdát valahogy a pályára.

Annyira a játékra koncentráltam, annyira akartam nyerni, hogy mindent kizártam és mindig csak a következő labdamenetre összpontosítottam. Őt viszont már a negyedik szett elejétől már megütötte a meleg, szerintem küzdött a meleggel, láttam, hogy szinte dülöngélt a pályán, csak próbálta beütni a szerváit, valahogy megnyerni a pontot.

Fucsovics Márton az amerikai Sam Querrey kiejtését ünnepli Forrás: AFP/Greg Wood

Nekem fizikálisan nem volt holtpontom, szerencsére nem voltak hosszú labdamenetek. Querrey próbált minél rövidebb labdameneteket játszani, néha éreztem is a nyomást, hogy hosszan kell teniszeznem, különben lenyom a pályáról.

Nagyon örülök, hogy ma ilyen jól ment a szerva, sokkal jobban adogattam, mint az első meccsen.

Meglepett, hogy mennyi magyar szurkoló volt, mintha hazai pályán játszottam volna, Davis-kupa hangulatban. A negyedik szettben rengeteget segített a közönség, nagyon sokat köszönhetek nekik.

Sam Querrey (fehérben) gratulál legyőzőjének, a magyar Fucsovics Mártonnak Forrás: AFP/Greg Wood

A következő meccsem egész más lesz, hosszú labdamenetekre számítok, de szerencsére már nem lesz 40 fok, szombatra 24-et mondanak.

A végére még egy jó hír: Babos Tímea: a francia Kristina Mladenoviccsal párosban 7:5, 6.3-ra nyert a a Dzalamidze, Knoll orosz-svájci kettős ellen a női párosok első fordulójában.