Az olimpiai bajnok McKayla Maroney bátran tanúskodhat

McKayla Maroney
SAN JOSE, CA - JUNE 29: McKayla Maroney competes on the beam during day 2 of the 2012 U.S. Olympic Gymnastics Team Trials at HP Pavilion on June 28, 2012 in San Jose, California. Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Tornaszövetség bejelentette, hogy semmilyen körülmények között nem fog pénzt visszakövetelni az olimpiai és világbajnok McKayla Maroney-tól, amennyiben a már visszavonult tornász a két fél között korábban létrejött titoktartási szerződést megsértve Larry Nassar volt csapatorvosra terhelően nyilatkozik az őt, pontosabban őt is érintő molesztálási ügyben - értesült az SzPress Hírszolgálat.

A USA TODAY című lap sportszerkesztőségéhez eljuttatott közleményben a sportszervezet kijelenti, hogy nem marasztalta el, és nem is tervezi elmarasztalni Maroneyt, ha nyilvánosan beszél, vagy nyilatkozatot tesz az amerikai női tornászválogatott korábbi csapatorvosa, Larry Nassar által elkövetett állítólagos molesztálásról. A férfi hétrendbeli szexuális erőszak miatt áll bíróság előtt a Michigan-állambeli Lansingben, és várhatóan már pénteken ítéletet hirdetnek az ügyében.

„Az Amerikai Tornaszövetség nem követelt, és nem is fog pénzt követelni McKayla Maroney-tól. mert bátran beszélt arról, hogyan vált Larry Nassar visszaélésének áldozatává. Mindenkit arra biztatunk, hogy nyíltan beszéljen arról, ha erőszakoskodtak vele. Elsődleges kérdésnek tekintjük a sportolók biztonságát, egészségét és jólétét, továbbá olyan támogató légkört szeretnénk kialakítani számukra, amely biztosítja a kiteljesedésüket." – olvasható a közleményben.

Az olimpiai bajnok McKayla Maroney bátran tanúskodhat az őt ért zaklatási ügyben, mivel az Amerikai Tornaszövetség bejelentette, hogy semmilyen körülmények között nem fog pénzt visszakövetelni tőle Forrás: AFP/2012 Getty Images/Ronald Martinez

Szomorú és elgondolkoztató történetét először a Twitteren megosztó Maroney 2016 decemberében titoktartási nyilatkozatot írt alá az Amerikai Tornaszövetséggel. Az 1,25 millió dolláros peren kívüli megállapodás részeként a versenyző ígéretet tett arra, hogy nem beszél az őt ért zaklatásról. Akkori nyilatkozata szerint ennek az összegnek egy jelentős részét pszichológiai kezelésre tervezte elkölteni.

Maroney az Amerikai Tornaszövetséget, az Amerikai Olimpiai Bizottságot és a Nassart korábban alkalmazó Michigani Állami Egyetemet is perbe fogta, mert szerinte törvénytelenül írattatták vele alá a titoktartási nyilatkozatot. Beadványában azt állítja, hogy az Amerikai Tornaszövetség megpróbálta megakadályozni abban, hogy nyilvánosan megvádolja Nassart szexuális visszaéléssel. Állítása szerint ezzel azt akarták elősegíteni, hogy a férfi észrevétlenül otthagyhassa a tornaszövetséget, ezáltal pedig sikerüljön megakadályozni a botrány kirobbanását.

Nassar tavaly novemberben bűnösnek vallotta magát szexuális erőszak vádjában, és ezen a héten hirdethetnek ítéletet a hétrendbeli szexuális visszaélés ügyében. Akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, amelyből 25-40 évet biztosan le kell majd töltenie. Gyermekpornográfia bűntette miatt a volt csapatorvost már elítélték 60 évre, amely büntetést szövetségi börtönben kell letöltenie.