Vágólapra másolva!
Az amerikai tornaszövetség elnöke csütörtökön úgy döntött, felmondja a szervezet, és a világhírű magyar származású edző, Károlyi Béla irányította tréningközpont közötti együttműködést. Az ok egyértelműen az elmúlt hónapok nagyon súlyos szexuális zaklatási botránya, melyek egy része a Károlyi Ranch-hez köthető.

"Az amerikai tornaszövetség (USA Gymnastics) felmondja megállapodását a texasi Huntsville-ben található Károyl Ranch-csel. Az többé nem szolgálhat a szövetség nemzeti edzőközpontjaként" – írta Kerry Perry, a szervezet decemberben megválasztott elnöke, külön kiemelve, hogy ez az ő személyes döntése volt. – Számunkra a sportolóink a legfontosabbak, ahogy az is, hogy az edzéskörülményeik is tükrözzék ezt. Olyan légkört szeretnénk, amely erősíti és támogatja a sportolóinkat."

A döntésre nem sokkal azt követően került sor, hogy egy michigani bíróság több rendbeli szexuális visszaélés elkövetésében bűnösnek találta, és 25 év fegyházra ítélte Larry Nassart, az amerikai tornászválogatott korábbi csapatorvosát. Nassart mintegy száz volt, vagy még ma is aktív tornász - köztük a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles - vádolta meg szexuális zaklatással.

A szövetségre rendkívül rossz fényt vetett, hogy több sportoló vallomása szerint is éveken át próbálták eltussolni az ügyeket,

illetve, hogy a zaklatások egy jelentős része a Károlyi-birtokon, a válogatott edzőközpontjában történt.

"A szívem megszakad, ha arra gondolok, hogy vissza kell térnem a helyre, ahol bántalmaztak azért, hogy beteljesülhessen az álmom a 2020-as tokiói olimpián" – írta egy, a közösségi oldalon megjelent közleményben Biles.

Nem jönnek ide többet Forrás: AFP/2011 Getty Images/Bob Levey

A Time amerikai lap cikke megjegyzi, az nem világos, illetve nincs rá bizonyíték, hogy a Károlyi házaspár tudott volna a történtekről, mindenesetre az, hogy Larry Nassar bármikor, akár éjszaka is bejuthatott a sportolók szobájába, legalábbis gyanúra adhat okot. Károly Béla és felesége, Márta mindeddig nem reagáltak a vádakra.

A Kolozsváron született Károlyi Béla a román válogatott edzőjeként lett világhírű, különösen azt követően, hogy tanítványa, Nadia Comaneci az 1976-os montreali olimpián a sportág történetében elsőként kapott 10 pontot egy gyakorlatára. A román hatóságokkal rendszeresen vitába kerülő Károlyiék 1981-ben költöztek az Egyesült Államokban, ahol számos gyenge eredményt hozó világverseny után felkérték őket, hogy szedjék rendbe a válogatottat.

Ekkor hozták létre azt az edzőközpontot, ami a világtól elzártan, egy természetvédelmi terület (Sam Houston Nation Forest) közepén található. A tornászok jobbára saját klubjukban készültek, de havonta egy hétre, illetve világversenyek előtt hosszabb időre a legjobbak beköltöztek a Károlyi-birtokra, és ott élesítették tovább a formájukat – ez leginkább a román (és más szocialista országok) központosított felkészítését másolta.

Edzés a Károlyi-birtokon, Károlyi Márta (jobbra, melegítőben) felügyelete mellett Forrás: AFP/2011 Getty Images/Bob Levey

A központot már hosszabb ideje kritizálták, többen is kifogásolták, hogy a szülők egyáltalán nem látogathatták a sportolókat, akik között rendszeresen több kiskorú is volt. Ráadásul szinte lehetetlen volt kapcsolatot teremteni a külvilággal, a birtokon ugyanis alig van térerő, azaz használhatatlanok voltak a mobiltelefonok.

A Károlyi Béla a 2000-es sydeney-i olimpia után vonult vissza, míg Károlyi Márta egészen a 2016-os riói olimpiáig maradt az amerikai női válogatott csapatvezetője.