Vágólapra másolva!
Folytatódott a magyar sikersorozat Melbourne-ben. Babos Tímea a legjobb 4 közé jutott a női párosok versenyében, az Australian Openen. Nem mellékes, hogy francia partnerével az első kiemelteket, 6:4, 0:6, 7:6-ra verve jött össze a bravúr. Babos karrierje során először játszhat a fináléba jutásért az ausztrál nyílt bajnokságon.

Miközben Fucsovics Márton épp repülőre ült és elindult Budapestre, Babos Tímea az elődöntőbe jutásért játszott a női párosban, kedd délután, az Australian Open 9. napján, azon a bizonyos 3-as pályán, ahol Fucsovics legyőzte Sam Querrey-t és Nicolas Kickert.

Babos Tímea soha nem jutott még negyeddöntőbe, Melbourne-ben,

kétszer is a legjobb 16 jelentette a végállomást. Régi-új partnere, Kristina Mladenovic oldalán most sikerült az áttörés, de azt mindketten tudták, hogy az igazi teszt a nyolc között vár rájuk. Egyrészt az ellenfél az első kiemelt duó és a tajvani Csan Jung-jan az aktuális világelső (tavaly Martina Hingis mellett tarolt a szezon második felében), másrészt Andrea Hlavackova szintén Grand Slam-bajnok. Bonyolította, a mentális kihívást, hogy Babos Tímea és Andrea Hlavackova, tavaly áprilistól együtt játszott és nyerte meg a WTA-világbajnokságot, Szingapúrban. Ez még persze nem akkora gond, de nem barátságban váltak el és

manapság nem is köszönnek egymásnak.

Jól kezdte a mérkőzést a magyar és a francia, de sokáig nem örülhettünk a brékelőnynek. Fel kellett arra készülni, hogy lesz fordulat bőven. Szerencsére az első játszma közepén, 3:3-nál, sikerült Hlavackova adogatását is elvenni és ezt az előnyt a szett végéig megőrizni. Mladenovic szervált a játszmáért és 15-40-ről csinálta meg.

Kristina Mladenovic és Babos Tímea (jobbra) a döntőbe jutásért játszhat Melbourne-ben Forrás: AFP/2014 Getty Images/Streeter Lecka

A 2. játszmában megváltozott a játék képe,

elkezdődött a ki hibázik kevesebbet küzdelem.

Ebből a műfajból az ellenfél jött ki jobban és 6:0-val egyenlített. Nagyon fontos volt, hogy a döntő szettben, sorozatban hét elvesztett gém után, Mladenovic magabiztosan hozta a szerváját. Indulhatott a dráma, az idegek csatája. Amikor 3:3-nál, egy maratoni játék végén, a negyedik fogadóelőnyt végre sikerült megcsinálni, úgy tűnhetett, hogy megint Babosék dominálnak. Aztán egyből jött a visszabrék és a rövidítésre maradt a döntés.

Lehetett fokozni az izgalmakat a tűző napon.

Hiába volt az első mini-brék az övék, gyorsan 1:4 lett, innen fordítottak 6:4-re. A két kimaradt meccslabda után a gyengébb idegzetűek sírva menekültek az arénából, olyan labdamenetekben dőltek el a pontok. Szerencsére az ellenfél is bizonytalankodott, mondhatni remegett, és amikor Babos Tímea szerválhatott az elődöntőért (7:6), akkor lezárták a drámát.

A csata 2 óra 20 percig tartott és senkit nem érdekelt, hogy a fontos pillanatokban nem a teniszről szólt.

Az első kiemeltet drámai meccsen győzte le a magyar-francia páros Ausztráliában Forrás: AFP/2014 Getty Images/Julian Finney

„Rettentő drámai meccs volt, olykor a teniszről szólt, de előfordult, hogy kevésbé – kezdte az értékelést Babos Tímea. – Örülök neki, hogy túl tudtam tenni magam az izgalmakon és idejében összekaptam magam, stabil végjátékot tudtam játszani, ami nagyon kellett. A rövidítés előtt az edzőm be is kiabált, hogy tudod, mit kell tenned, tedd azt.

Ezek fontos pillanatok nekem. Katasztrófa volt a nap. Hihetetlenül zavart az adogatásban, egyszerűen semmit nem láttam a naptól. Szerencsére, ahogy az idő, úgy a nap is ment odébb. Nagyot küzdöttünk. A második játszma elején rengeteg könnyű labdát, lehetőséget elszúrtunk, így 3:0 helyett 0:3 lett és onnan kezdve ők sokkal jobban teniszeztek. Innen tudtunk felállni és a döntő szettben visszajönni.

Nagyon jó párost alkottunk,

ma már volt olyan, amikor ő segített nekem, de pont ettől működünk jól. Sok Grand Slam elődöntőt még én sem játszottam, ez egy nagy dolog nekem is"- fejezte be a beszélgetést Babos Tímea.

Ha egy üzlet beindul: nem sokkal a női páros negyeddöntő drámai megnyerését követően Babos Tímea a vegyespárosok nyolcaddöntőjében lépett pályára.

Partenrével, az indiai Bopannával 6-4, 6-4-re nyertek az amerikai King, Skugor (amerikai, horvát) kettős ellen.

A keddi nap nagy szenzációja, hogy a férfi egyes harmadik kiemeltje, a bolgár Grigor Dimitrov kiesett. Legyőzője a brit Edmund volt.

mondta Kyle Edmund miután újabb meglepetést okozott az Australian Openen. A Dél-Afrikában született, 23 éve brit a világranglista 49. helyéről kezdte az év első Grand Slamét, ahol tavaly a 64 között búcsúzott.

Most az első fordulóban legyőzte a tavalyi US Openen döntős Kevin Andersont és azóta megállíthatatlan.

Kedden, a 3. kiemelt Grigor Dimitrov ellen lépett pályára a Rod Laver Arénában, ahol először játszott. A hatalmas tenyerese tökéletesen működött, összesen 46 pontot érő ütése volt.

A brit Kyle Edmund legyőzte a harmadik helyen kiemelt bolgár Dimitrovot Forrás: AFP/William West

Az ATP Finals győztes bolgár mindent megpróbált, de az előző fordulók túl sokat kivettek belőle, így a fontos pillanatokban nem tudta hozni azt a játékot, amivel például Nick Kyrgiost búcsúztatta vasárnap. Edmund, az elődöntőben az esti rangadó győztesével találkozik, tehát Rafael Nadal, vagy Marin Cilic lehet a következő akadály előtte.