Federer skalpját is begyűjtené a koreai Professzor

2018 Australia Open - Day 10 AUSTRALIA January Melbourne 2018 tennis match Melbourne Park 2018 Australia Open Tennys Sandgren Hyeon Chung
MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 24: Hyeon Chung of South Korea reacts during the 2018 Australia Open tennis match against Tennys Sandgren (not seen) of USA at Melbourne Park in Melbourne, Australia on January 24, 2018. Recep Sakar / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A dél-koreai Csung Hje On egyelőre megállíthatatlannak tűnik az Australian Openen, a 21 éves teniszező az elődöntőben Roger Federer ellen írhatja tovább az álomszerű történetet. A szemüveges Professzor, aki amerikai sorozatokból tanult angolul és olyan hangja van, mint egy 50 éves ingatlanmogulnak.

Hiba lenne azt állítani, hogy az év első Grand Slam-tornájának második hetéig az ismeretlenség homályában bujkált a dél-koreai Csung Hje On. Jelenleg ugyanis ő a világ legjobb U21-es teniszezője, az pedig, ha valaki a harmadik körbe jut a Roland Garroson - ahogy azt ő tette tavaly - már önmagában elég ahhoz, hogy megjegyezzék a nevét. Jelenleg 58. a világranglistán, de a jövő héttől valahol a 20. hely környékén kell majd keresni a nevét.

Új csillag született Melbourne-ben? Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Recep Sakar

Csung a dél-koreai Suwonban született, és nyolcévesen azért kezdett teniszezni, hogy a játékkal segítse javítani a szemkoordinációját, miután már ekkor szemüveget kellett hordania. Azon kevés sportolók közé tartozik tehát, akiknél a dizájnos szemüveg nemcsak kiegészítő, hanem nélkülözhetetlen kellék. Gyorsan jöttek az eredmények, egy nemzetközi U12-es torna megnyerése után

máris Floridában találta magát, a híres Nick Bollettieri-teniszakadémián,

ahonnan már világklasszisok sora került ki.

Az áttörés 2015-ben jött el, amikor Csung sorra nyerte a Challenger-versenyeket, majd főtáblára jutott Wimbledonban, és ugyanígy tett a US Openen, ahol már pályafutása első GS-meccsét is megnyerte, az évet pedig a top 100-ban zárta a világranglistán. Az ATP év végi díjátadóján a kötelező katonai szolgálata miatt nem tudott részt venni.

Máris imádják:

2016-ban Novak Djokovic győzte le Melbourne-ben az első körben, 2017-et viszont már a legjobb 50-ben zárta, abban az évben olyan, nála magasabban rangsorolt ászokat legyőzve, mint Denisz Isztomin, Phillip Kohlschreiber, Alexander Zverev, Gael Monfils, vagy az a Sam Querry, akit idén Melbourne-ben Fucsovics Márton ejtett ki a 32 között, a Roger Federer felé vezető úton.

Az igazi népmesei fordulatot aztán az idei Australian Open hozta meg Csung történetében. Az első körben Mischa Zverev még sérülés miatt visszalépett, utána viszont sorrendben Daniil Medvegyevet, Alexander Zverevet (Mischa bátyját), Novak Djokovicot – akit példaképének tekint és igyekszik úgy játszani, mint a szerb – és Tennys Sandgrent is legyőzte – az első kivételével valamennyit három játszmában - és készülhet a Roger Federer elleni elődöntőre. Amivel megannyi örömet szerez a statisztikák rajongóinak:

  • ő az első dél-koreai férfi teniszező, aki Grand Slam-elődöntőt játszhat
  • a japán Nisikori Kei után ő lehet a második ázsiai férfi játékos, aki Grand Slam-döntőbe jut
  • Marin Cilic 2010-es bravúrja óta ő a legfiatalbb GS-elődöntős (21 éves és 254 napos lesz a pénteki meccs idején)
  • a torna előtt 250-1 arányban adták a győzelmét, ma már szinte nem is érdemes rá fogadni, hiszen csak hatszoros pénzt fial a végső sikere
  • amennyiben Csung megnyerné az AusOpent úgy az 58. helyről a top 10-be katapultálna a világranglistán.

Természetesen Csung is nagy rajongója az említett Nisikorinak. "Ő minden ázsiai játékos büszkesége, próbálunk a nyomdokaiba lépni" – mondta az egyik mérkőzés utáni nyilatkozatában. De ugyanilyen elismerően nyilatkozik az általa legyőzött, illetve a jövőben leigázni készült jelenlegi nagyságokról is:

– mondta Csung, miután három játszmában megsemmisítette a hatszoros AusOpen-győztest.

A nézők imádják a "Dexter laboratóriuma" című rajzfilm kis tudósára hasonlító Csungot, aki meg is kapta a Professzor becenevet, és nem csak a rendíthetetlen játéka miatt, akinek az ütőjéről úgy megy vissza minden labda, mint a téglafalról, hanem a személyisége miatt is. Például, ahogy bemutatja a pálya melletti boxban ülő családját:

Biztosan nem az övé a legjobb angol a mezőnyben – leszámítva persze az angol anyanyelvűeket –, de ahhoz képest nem is rossz, hogy csak egy chicagói barátjától, illetve a Szökés (Prison Break) című sorozatból, vagy éppen a Modern család című népszerű vígjátéksorozatból tanulta az angolt. A hangja viszont mindenért kárpótol, ha nem látnánk, akkor ötven körüli orosz ingatlanmágnást képzelnénk a bariton mögé.

Az Alexander (alias Sascha) Zverev elleni győzelem után olyan különlegességek is kiderültek vele kapcsolatban, mint például az, hogy otthon még mindig nem nagyon ismerik fel az ország legjobb teniszezőjét, nincs barátnője, és nem is készül ezen változtatni (egyelőre), illetve, hogy túl nehéznek találja a koreai konyhát, ezért a meccsnapok előtti estéken inkább kínai kaját eszik. Ha az utcán nem is ismerik meg, a szponzorok már megtalálták: maga mögött tudhatja az IMG-t, a Lacoste-t, a svájci RADO óragyártót, a Yonexet, és persze a koreai tech óriást, a Samsungot. A melbourne-i két hét után pedig csak jobb lesz a helyet.

– mondta jókedvűen a negyeddöntős győzelme után, amikor arról faggatták, hogy mennyi megkeresést kap a menedzsere a leendő támogatóktól.

Roger Federer ellen a pénteki elődöntőben az eddigi legnehezebb feladat vár rá, de, ha most nem is jár sikerrel, akkor is biztos, hogy sokat hallunk még róla.