Társoldalunk:

Babos Tímea Grand Slam-győztes lett Melbourne-ben

2018.01.26. 07:45

Babos Tímea élete első Grand Slam-tornáját nyerte. A magyar, francia páros a második helyen kiemelt orosz Vesznyina, Makarova kettőst verte viszonylag simán egy kétszettes mérkőzésen 6:4, 6:3-ra. A cseh Andrea Hlavackovával WTA-világbajnok, 24 éves, juniorként három GS-trófeát gyűjtött Babosnak ez az első felnőtt Grand Slam-győzelme, ő az első magyar győztes a melbourne-i torna történetében, és az ötödik magyar, aki felnőtt Grand Slam-címet szerzett. Előzőleg egyesben Asbóth József (Roland Garros, 1947) és Körmöczy Zsuzsa (Roland Garros, 1958), párosban pedig Taróczy Balázs (Roland Garros 1981, Wimbledon 1985) és Temesvári Andrea (Roland Garros, 1986) diadalmaskodott.

Az ötödik helyen kiemelt Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic párosának ellenfele a második helyen rangsorolt orosz Makarova, Vesznyina kettős volt, amely a karrier Grand Slamre készült, hiszen az Australian Open kivételével már minden nagy tornát megnyertek együtt, beleértve az olimpiát és a WTA-világbajnokságot is.

Utóbbit megnyerte 2017-ben Babos is, de nem Mladenoviccsal, akivel idén állt össze újra. Babos pályafutása második páros GS-döntőjére készült, de nyerni még nem tudott, Mladenovic viszont párosban és vegyespárosban is nyert már Grand Slam-tornát, utóbbiból egyet éppen itt, Melbourne-ben.

Babos Tímea a héten a második magyarként léphetett pályára az Australian Open legnagyobb stadionjában, hiszen Fucsovics Márton is a Rod Laver Arénában mérkőzött meg Roger Federerrel a férfiak nyolcaddöntőjében.

Babos Tímea és Kristina MladenovicForrás: AFP/Greg Wood

Babos adogatóként kezdte a mérkőzést, simán hozta is a játékot, majd közel volt a brék is, de Babos Tímea fogadása mellett hiába jöttek vissza egyenlőre, végül az oroszoké lett a játék.

2:2-ig mindkét páros hozta az adogatását, Babos az ötödik játékban már 40:0-nél adogathatott, de innen is visszajöttek az oroszok és brékelni tudtak, majd semmire hozták az adogató játékukat.

3:4-nél sikerült visszavenni az oroszok adogatását, Babos remekelt a hálónál az egész játék során, majd a magyar teniszező hozta a szerváját és 5:4-nél már az orosz párosnak kellett a szettbenmaradásért szerválnia és meg is remegett a kezük, Babosék elnyerték újra az oroszok adogatását és 6:4-re megnyerték az első szettet.

Babos Tímea remekelt a hálónálForrás: AFP/Greg Wood

A második játszmában mindkét páros elbukta az első adogatását, majd Babosék hozták a maguk szervajátékát, majd ezt követően újra sikerült brékelni az oroszokat, így a Babos, Mladenovic páros már 3:1-re vezetett.

Az orosz páros megint vissza tudott jönni, hiszen elvették Kristina Mladenovic szervajátékát, majd Vesznyina remekelt adogatóként és gyorsan 3:3 lett az állás.

Makarova és Vesznyina küzdöttek, de ez nem az ő napjuk voltForrás: AFP/Greg Wood

Babos Tímea, ha nehezen is, de csak megnyerte az adogatását, 4:3 volt ide, amikor Makarova egy kettőshibával kezdte az adogatójátékát és 0:40-ről már nem is tudtak visszakapaszkodni, újabb brék után 5:3 volt Baboséknak, egy játék kellett a végső sikerhez.

Maldenvoic adogathatott a meccsért, de az oroszok nem hagyták magukat, 15:40-nél volt két fogadóelőnyük is, sőt, egyenlő után egy harmadik is, amit Mladenovic egy ásszal hatástalanított, majd az első meccslabdánál az oroszok rontottak, 6:3-ra Baboséké lett a második szett és ezzel a finálé is.

A felhőtlen öröm pillanataiForrás: AFP/Greg Wood

Az orosz páros másodszor bukott döntőt Melbourne-ben, de a lányok természetesen sportszerűen gratuláltak Babos Tímeáéknak, miután átvették a második helyért járó tálakat.

A trófeát ugyanis Babos Tímea és Kristina Mladenovic emelhette a magasba.  

Babos Tímea és Kristina Mladenovic a kupávalForrás: AFP/Saeed Khan

Babos Tímea először nyert Grand Slam-tornát és ne felejtsük el, hogy később az indiai Rohan Bopanna oldalán vegyes párosban elődöntőt vív a María José Martínez Sánchez, Marcelo Demoliner spanyol, brazil kettőssel. 

A boldog győztesekForrás: AFP/Greg Wood

Babos, Mladenovic (magyar, francia, 5.)–Makarova, Vesznyina (orosz, 2.) 6:4, 6:3

"Hihetetlen jól játszottunk"

Boldogan és meghatódva nyilatkoztak győztesek a díjátadó ceremónia után. Babos Tímea azt mondta, végig magabiztosnak érezte magát. "A döntő elképesztő volt, hihetetlen jól játszottam, egy pillanatig sem izgultam. A világ egyik legjobb párosa ellen sikerült nyerni. Elképesztő érzés, boldog vagyok, hogy végre Grand Slam-bajnok lettem. Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam. A WTA Finals után az első Grand Slamet is sikerült megnyerni, és most szeretnék megszerezni egy újabb trófeát" - utalt a vegyes párosra, aminek alig pár óra múlva kezdődik az elődöntője.

A győztesek és a trófeaForrás: Origo/Siklós Erik

 A friss győztes páros magyar tagja arról is beszélt, hogy minden meccsük nehéz volt végig a tornán. "Az eredmény alapján azt mondhatom, hogy az elődöntő és a döntő volt a legkönnyebb. Nem emlékszem, hogy utoljára mikor adtam vissza ennyire jól a labdákat, végig mi irányítottunk. Fontos állomás ez a karrieremben, emlékszem, nem egyszer pityeregtem Grand Slam-torna után, hogy nem sikerült, most pedig az örömtől sírok."

A döntőben most alulmaradt a második helyen kiemelt orosz Vesznyina, Makarova kettős elismeréssel nyilatkozott a magyar-francia párosról. Azt mondták, a Williams nővéreken kívül még soha nem játszottak olyan kettős ellen, melynek a tagjai olyan jól adogattak volna, mint most Babosék, aki ráadásul nagyon erőteljes volt a hálónál, ez lehetett a győzelmük kulcsa az ellenfelek szerint.