Babosék meccslabdáról veszítették el a vegyespáros döntőjét

tennis Horizontal babos vegyes
Croatia's Mate Pavic (2nd L) and Canada's Gabriela Dabrowski (L) pose with the winners' trophy beside runners-up Hungary's Timea Babos (2nd R) and India's Rohan Bopanna after their mixed doubles final match on day 14 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 28, 2018. / AFP PHOTO / Greg Wood / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Két nap alatt második Grand Slam-döntőjében volt érdekelt Babos Tímea az Australian Openen, de a pénteki páros siker után ezúttal vegyespárosban a vesztes oldalon volt a magyar játékos. Pedig biztatóan indult, sima első szett után a másodikban párja, az indiai Rohan Bopanna hullámvölgybe került, a super tie-breakben pedig meccslabdáról kaptak ki Babosék.

Babos Tímea hatalmas bravúrra készült, hiszen azok után, hogy 1986 után nyert újra magyar versenyzőként Grand Slam-trófeát, ráadásul első magyarként Australian Opent a női párosok pénteki döntőjében, ezúttal a vegyes párosok fináléjában volt érdekelt a Rod Laver Arénában, amely fölött egyébként behúzták a tetőt, mert rekkenő volt a hőség Melbourne-ben.

Babos partnere, az indiai Rohan Bopanna 37 éves, aki a tavalyi Roland Garroson nyert éppen az ellenfél női tagjával GS-t, Gabriela Dabrowskival. A 25 éves kanadai lány egyébként még juniorként volt Babos partnere és anno döntőztek is a fiatalok között az Australian Openen.

Dabrowski párja a horvát Mate Pavic szintén nyert már Melbourne-ben idén, Baboshoz hasonlóan ő is megnyerte a párosok küzdelmeit. Vegyesben is nyert már GS-t, 2016-ban a német Laura Siegemunddal a US Opent. Babos Tímeáék, pontosabban Rohan Bopanna kezdte az adogatást, aki simán hozta a szerváit, de így tett Mate Pavic, majd Babos Tímea is.

Gabriela Dabrowski és Mate Pavic Forrás: AFP/Greg Wood

Gabriela Dabrowski már nem volt ennyire magabiztos, el is vesztette az adogatását, majd Bopanna szervái után 4:1-re vezetett a magyar, indiai páros.

Annak ellenére hozták a játékot, hogy a székbíró elvett egy pontot, miután Babos szerinte túl hangosan örült Bopanna egyik szép ütésének.

A folytatásban Pavic hozta a szervajátékát, majd Babos remekelt adogatóként és 5:2 volt már az állás, amikor a teljesen elbizonytalanodott Dabrowskinak kellett adogatnia. 0:40 után négy játszmalabdája volt Baboséknak és hiába hárította az elsőt ásszal Dabrowski, majd még kettőt,

a negyediket Babos egy káprázatos returnnel hozta, így 6:2 lett az első játszma, ide.

A másodikban Bopanna kezdett, aki szokásához híven villámgyorsan hozta a gémet, ahogy az ellenfél horvát férfi tagja is. Babos szervájánál már 0:40 állt a kijelzőn, de a magyar játékos innen is visszahozta a gémet, négy labdamenetet hozott zsinórban és mivel a vegyespárosban 40:40 után döntő pont jön, 2:1-re vezettek Babosék.

A meccsen először Dabrowski is hozta a szerváját, majd a két férfi versenyző szokásához híven alig-alig hibázott, így Babos 3:3-nál szerválhatott újra. Megint két bréklabdához jutott az ellenfél, amiből rögtön az elsőt hozta Pavic egy röptével, így 4:3-nál az ellenfélnél volt az előny.

Miután Dabrowski szervájánál is rendre hibázott az elbizonytalanodó Bopanna, Pavic kedvére röptézhetett, így 5:3-nál a játszmában maradásért szervált az indiai, aki bántóan sokat hibázott, de 40:40-nél egy röptével hozta a játékot.

Pavic szervája után 6:4-re hozta a kanadai-horvát páros a második szettet, jöhetett az úgynevezett super tie-break, ami tíz megnyert labdamenetig tart.

Nem indult jól, Bopanna egy és Pavic két szervája után is az ellenfél nyerte a labdamenetet, majd Babos hozta a két szerváját, így visszajöttek 3:2-re, de Dabrowski szervái után nem sikerült pontot csinálni és Bopanna is csak kettőből egyet húzott be. 6:3-nál szervált Pavic, de

Babos pontot csinált belőle, majd Bopanna átemelése landolt az alapvonalon. Babos szervája után 6:6 lett, új meccs kezdődött.

Babos második szervája után Bopanna röptével hozta a pontot, végre nálunk volt az előny, amikor Babos ütött egy hosszút, majd Bopanna a hálóba ütött egy labdát. 8:7 volt oda, amikor Babos egy lecsapással egyenlített, majd Bopanna elütése után Pavic szervájánál Baboséknak volt meccslabdája.

A horvát ásszal egyenlített, majd a következő ásszal már ott volt a meccslabda. Babos adogatására pedig olyan returnt ütött Dabrowski, amivel nem lehetett mit kezdeni.

Hatalmas küzdelemben nyert végül a kanadai, horvát páros, így Pavicé lett a bravúr, ő lett kétszeres GS-győztes az idei Australian Openen.

Mate Pavic és Gabriela Dabrowski a trófeával, Babosék a vesztesnek járó tálakkal Forrás: AFP/Greg Wood

Az eredményhirdetésnél Babos Tímea sportszerűen gratulált az ellenfélnek, megköszönte Bopanna teljesítményét és reményét fejezte ki, hogy legközelebb esetleg több szerencséjük lesz.

A győztes páros tagjai 160 000 ausztrál dolláron osztoznak – ez valamivel több mint 32.3 millió forint.

„Sajnálom, végül meccslabdáról buktuk el a döntőt,

de így is hihetetlen Australian Openem volt. Nagyon boldog vagyok, ma is jól játszottam. Sok időm nincsen, hiszen a doppingvizsgálat után azonnal indulunk a repülőtérre. A jövő héten már Tajvanon lesz versenyem, nincs idő az ünneplésre. Ilyen az élet, menni kell tovább" - nyilatkozta honlapján a magyar teniszező.

A tavaly női párosban WTA-világbajnok Babos a 2015-ös wimbledoni verseny után második vegyes páros GS-döntőjét vesztette el, akkor az osztrák Alexander Peya volt a partnere.

A soproniak büszkesége egyesben a második fordulóig jutott Melbourne-ben, párosban bajnok lett, vegyes párosban pedig döntőt vívott. Ezzel összesen 485 000 ausztrál dollárt keresett, ami átszámítva 97 millió forint.

Gabriela Dabrowski, Mate Pavic (kanadai, horvát, 8.)-Babos Tímea, Rohan Bopanna (magyar, indiai, 5.) 2:6, 6:4, 11-9 - döntő rövidítés