Mégis utazik Phjongcshangba a téli olimpiák legeredményesebb sportolója

Ole Einar Björndalen
RUSSIAN FEDERATION, Rosa Khutor : Norway's Ole Einar Bjoerndalen competes in the Men's Biathlon 4x7.5 km Relay at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 22, 2014, in Rosa Khutor, near Sochi. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Ha versenyzőként nem is, edzőként ott lehet a phjongcshangi olimpián Ole Einar Björndalen, a téli játékok legeredményesebb sportolója. A fehéroroszok sílövőszövetsége kedden jelentette be, hogy a norvég klasszis a fehérorosz biatlonosok egyik edzőjeként vesz részt a jövő pénteken kezdődő olimpián. Anatolij Sztromszkij főtitkár elmondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már engedélyezte számukra, hogy akkreditálják Björndalent, aki nem került be a norvég sportolói csapatba.

A 44 éves élő legenda azért maradt le versenyzőként a dél-koreai játékokról, mert a szezon világkupaversenyein nem szerepelt megfelelően. A sportág kiemelkedő alakja 1994-ben vett részt először olimpián, első érmeit pedig 1998-ban, Naganóban szerezte. Ötkarikás versenyeken nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet nyert. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese, vk-viadalokon pedig 95 alkalommal bizonyult a legjobbnak egyéni számban.

Nem lesz ott Phjongcshangban a téli olimpiák legeredményesebb sportolója

A norvégok legendás sílövője, Ole Einar Björndalen nem került be a csapatba.

A fehéroroszok választása egyáltalán nem véletlen, mivel Björndalennek a felesége, Darja Domracseva a fehérorosz küldöttség tagja.

- indokolt Sztromszkij, hozzátéve, hogy "Björndalen hatalmas tapasztalata nagy hasznára lehet az egész fehérorosz csapatnak".

Edzőként ott lehet a phjongcshangi olimpián Ole Einar Björndalen, a téli játékok legeredményesebb sportolója Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

"Az olimpia minden versenyző számára kiemelkedő esemény, és számomra különösen fontos, hogy a férjem támogatását élvezhetem - mondta a háromszoros olimpiai bajnok Domracseva.

remélem, ez sokat segít majd."