Társoldalunk:

38 év szünet után nyerhetnek érmet a magyarok a téli olimpián

2018.02.08. 06:32

Persze nem csak a jégkorongról szól a 2018-as téli olimpia és lesznek majd további híres távolmaradók. Elég a két norvég ikonra, a biatlonos Ole Einar Björndalenre és a sífutó Petter Northugra gondolni.

A norvég Ole Einar Bjorndalen versenyzőként nem, csak a fehérorosz csapat segítőjeként lesz ott KoreábanForrás: AFP/Martin Schutt

Előbbi 13 érmet nyert a téli olimpiákon, amivel abszolút rekorder, ezekből hat az aranyérem. Szocsiban 40 évesen is felért a csúcsra váltóban, egyéni teljesítménye viszont igencsak gyenge lett, amiért kimaradt a norvég küldöttségből. Ott lesz viszont a két Bö-testvér, Tarjei és Johannes, valamint a sportág új királya, a francia Martin Fourcade. A mostani idényben eddig csak ők hárman tudtak világkupa-futamot nyerni, meglepetés lenne, ha másként alakulna ez Phjongcshangban is, ahol Johannes Bö és Fourcade különmeccse jelentheti az izgalmakat.

A francia Martin Fourcade a biatlonversenyek nagy esélyese lehetForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A hölgyeknél is lesz kinek szurkolnia Björdnalennek, felesége, a fehérorosz Darija Domracseva esélyes lehet bármilyen éremre, de a nőknél sokkal kiélezettebb csata várható, nincsenek kiemelkedő favoritok. A finn Kaisa Makarainen, a német Laura Dahlmeier, a szlovák Anastasiya Kuzmina, az olasz Dorothea Wierer mind aranyért utazik Koreába, de akár az ukrán Szemerenko-nővérek is odaérhetnek a dobogóra.

Térjünk vissza Petter Northugra. Tizenháromszoros világ- és kétszeres olimpiai-bajnok sífutóról van szó, aki Björndalennel ellentétben mindössze 32 éves, de ebben az idényben annyira gyengén szerepelt, hogy kimaradt a norvég delegációból.

A norvég sífutó, Petter Northug rettenetesen hiányozni fog KoreábólForrás: AFP/Christof Stache

Persze a skandinávoknak így sem kell aggódniuk, ott lesz a világranglistát vezető Johannes Klaebo, a harmadik helyen álló Martin Jonsrud Sundby, de az „orosz" Alekszandr Bolsunov, vagy a svájci legenda, Dario Cologna is jó eséllyel indul. A hölgyeknél szintén norvég fölény várható a friss Tour de Ski-győztes, világranglista-vezető Heidi Wenggel, Ingvild Östberggel, na és persze minden idők egyik legnagyobb sífutójával, Marit Björgennel.

A norvég Marit Björgen a női sífutók királynője lehetForrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

Síugrásban bő egy hónappal ezelőtt ért véget a nem olimpiai években a legnívósabb viadalnak számító négysáncverseny, amelyet a lengyel Kamil Stoch elsöprő fölénnyel, mind a négy helyszínt megnyerve repült át, ráadásul 2014-ben Szocsiból is elhozott két aranyat. Rajta kívül két németet, Richard Freitagot és Andreas Wellingert kell megemlíteni, de a friss sírepülő-világbajnok, a norvég Daniel Andre Tande is veszélyes lehet a fenti hármasra.

Kamil Stoch, a lengyelek olimpiai bajnoka. Vajon le lehet-e őt győzni síugrásban?Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Alpesi síben az idei produkciót figyelembe véve a hölgyeknél az amerikai Mikaela Shiffrinre kell figyelni, aki a Super G kivételével bármelyik számban éremeséllyel indul, valamint toronymagasan vezeti az összetett világkupát. Honfitársáról, a világklasszis Lindsey Vonnról sem szabad megfeledkezni, aki egészen jó formában érkezik Koreába. Vonn minden idők (egyelőre) második legeredményesebb világkupa-versenyzője. Persze Lara Gut, Tina Weirather, Wendy Holdener és Frida Hansdotter is beleszólhat az aranyért történő küzdelembe.

Lindsey Vonn, alpesi síelő. Itt éppen hó nélkül. Koreában nem így leszForrás: Origo

Aki a nőknél Shiffrin, az a férfiaknál az osztrák Marcel Hirscher. Kirobbanó formában versenyez egész évben, vezeti az összetett világkupát is, de három norvég vetélytársa, Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersen és Kjetil Jansrud és szeretne arannyal hazatérni, ahogy az elmúlt hetekben magához térő francia Alexis Pinturault is.

Marcel Hirscher az alpesi síelők között vezeti az összetett világkupátForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Lesz néhány érdekes résztvevője is a phjongcshangi játékoknak. Biztosan sokan látták a Jég veled! című filmet, ami az 1988-as calgaryi olimpián résztvevő jamaikai bobcsapatról szól. Most is képviselteti magát a közép-amerikai ország, igaz, a négyes férfi bob helyett a női kettesbobban indulnak, de lesz egy szkeletonos versenyzőjük is. Ugyanebben a két számban áll rajthoz egyébként Nigéria is. De lesz eritreai, kenyai és madagaszkári alpesi síző, tongai sífutó és ghánai szkeletonos is, elmondhatjuk tehát, hogy a téli olimpia is egyre globálisabb eseménnyé növi ki magát.

Anthony Watson jamaicai szkeletonos is ott lesz KoreábanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Vannak ugyan legendák, akik nem lesznek ott Dél-Koreában, de pont az ilyen alkalmakkor születhetnek újak. Amellett, hogy reméljük, lesz sok olyan teljesítmény, ami elhomályosítja az elmúlt fél év botrányait, abban is bízhatunk mi, magyarok, hogy 38 év után újabb magyar éremnek örülhetünk, ami akár még arany is lehet. A hokitornát sem szabad feltétlenül kézlegyintéssel elintéznünk, mert már a csoportkörben lesz svéd-finn, amerikai-„orosz” és cseh-kanadai rangadó is, ami játékerőtől függetlenül mindig izgalmas lehet. Az olimpián szereplő jégkorongosoknak extra motivációt jelenthet az, hogy más tornán nem képviselhetnék hazájukat, de itt rögtön egy olimpiai éremmel térhetnek haza.

És a végére még egy fontos fejlemény az utóbbi hetekből: több évnyi diplomáciai egyezkedés után eldőlt, hogy Észak-Korea is elindul a játékokon összesen tíz sportolóval. Ami még ennél is meghökkentőbb, hogy Észak- és Dél-Korea közös női jégkorong-válogatottal nevezett a hokitornára, ráadásul a nyitóünnepségen is együtt fog bevonulni a két delegáció.

Az egyesített koreai női jégkorong-válogatottForrás: The Hankyoreh

Az olimpia szelleme tehát összehozott két, szinte kibékíthetetlen ellentétben álló országot, amelyek egymás ellen, de együtt is fognak versenyezni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő