Társoldalunk:

Valkusz Máté továbbjutott, Piros Zsombor kiesett a budapesti tornán

2018.02.06. 21:55

Valkusz Máté három játszmában legyőzte a harmadik helyen kiemelt francia Quentin Halyst a 64 ezer euró (19,8 millió forint) összdíjazású budapesti challenger-tenisztorna első fordulójában, a BOK Sportcsarnokban kedden.

A rendkívül szoros első felvonásban a világranglistán 828. helyezett magyar játékosnak 5:4-nél három szettlabdája is volt, de ezekkel nem tudott élni. A rövidítésben 3-1-re elhúzott, ám ezt követően egyetlen pontot sem szerzett, így az ATP-rangsor 102. helyén álló Halys került előnybe.

A második játszmát meglepően simán megnyerte Valkusz, a harmadikban pedig 5:3-ra vezetett, és a győzelemért adogatott, néhány perccel később viszont már francia riválisa meccslabdáit kellett hárítania, és ezt három alkalommal meg is tette.

Valkusz Máté jól bírta a nyomástForrás: AFP/Bruno Fahy

A rövidítés ezúttal a magyar teniszezőnek sikerült jól, és a 2 óra 20 perces csata végén nyolcaddöntőbe jutást ünnepelhetett.

A párosok versenyében a Balázs Attila, Borsos Gábor duó már a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután két szettben kikapott a harmadik helyen kiemelt brit Scott Clayton, Jonny O'Mara kettőstől.

A torna legmagasabban rangsorolt játékosa a világranglista 62. helyén álló Fucsovics, a második helyen pedig a kanadai Vasek Pospisilt (85.) emelték ki.

Később Piros Zsombor két szoros játszmában kikapott a hatodik helyen kiemelt észt Jürgen Zopptól. Az első felvonásban a világranglista 173. helyén álló észt játékos már 5:2-re is vezetett, azonban az ATP-rangsorban 521. helyezett Piros felzárkózott, 4:5-nél és 40-15-nél az egyenlítésért adogatott, végül mégis ellenfele sikerével ért véget a szett.

A második játszmában egyik fél sem tudta elvenni ellenfele adogatójátékát, ám a rövidítésben Zopp bizonyult jobbnak, a tavalyi ausztrál nyílt bajnokság juniorversenyét megnyerő Piros pedig a másfél órás meccs végén búcsúzni kényszerült.

A Davis Kupa-válogatott tagjai közül Fucsovics Márton és Balázs Attila egymás ellen játszik szerda este.

Eredmények:
egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Jürgen Zopp (észt, 6.)-Piros Zsombor 6:4, 7:6 (7-4)
Valkusz Máté-Quentin Halys (francia, 3.) 6:7 (3-7), 6:1, 7:6 (7-4)
Elias Ymer (svéd, 4.)-Nagy Péter 6:3, 6:2
Auger-Aliassime (kanadai, 5.)-Rola (szlovén) 3:6, 7:5, 6:1
Kolar (cseh)-Setkic (bosnyák) 7:5, 5:7, 6:1
Pavlasek (cseh)-Gabasvili (orosz) 7:5, 6:2
De Greef (belga)-Jahn (német) 6:1, 6:3