Társoldalunk:

Hosszú Katinka legyőzőjét is szexuálisan zaklatták

2018.02.08. 15:56

Az amerikai nyomozó hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Sean Hutchison seattle-i úszóedző ellen, aki ellen a 2009-es világbajnok vegyesúszó, Ariana Kukors tett feljelentést. Az úszót 13 éves korától fogva molesztálta az edző, akiről a nyomozók feltételezése szerint meztelen fotói is vannak, még a sportoló nagykorúvá válása előtt.

Sean Hutchison seattle-i otthonában már házkutatást is tartottak, ahonnan több adathordozót is magukkal vittek a hatóságok. Megalapozott gyanújuk szerint meztelen képeket fognak találni rajtuk a 17 éves, tehát még nem nagykorú Ariana Kukorsról, akinek a feljelentése alapján január 30.-án indult meg az eljárás.

A most 28 éves úszó az amerikai sportéletet - különösen a tornasportot - megrázó szexuális zaklatások nyomán tett feljelentést. Kukors vallomása szerint Hutchison 13 éves korától kezdve rendszeresen zaklatta őt edzéseken és edzőtáborokban egyaránt, ami 16 éves korától molesztálássá fajult.

Ariana KukorsForrás: AFP/2012 Getty Images/Streeter Lecka

"Soha nem gondoltam volna, hogy megosztom ezt a történetet, éppen elég volt megélni annak idején – mondta Kukors. De aztán beláttam, hogy az olyan történeteket, mint az enyém, nem szabad elhallgatni. Nem magam miatt, hanem azok miatt a kislányok és kisfiúk miatt, akiknek a jövője hatalmukkal visszaélő, manipulatív emberek kezében van, és, hogy nekik ne kelljen átmenni ugyanazokon a traumákon, fájdalmakon és megaláztatáson. A szüleiknek, nevelőiknek, mentoraiknak tisztában kell lenniük az ehhez hasonló dolgokkal, mielőtt még késő lenne."

Hutchison, aki 2008-ban, a pekingi olimpia idején még az amerikai válogatott mellett dolgozott, minden vádat határozottan tagad, és kijelentette, hogy 2010-ben nem egy ilyen ügy miatt távozott a szövetségtől, hanem azért, mert akkor alapította meg saját szakosztályát.

Ariana Kukors a legjobb eredményét a 2009-es római világbajnokságon érte el, ahol a 200 méteres vegyesúszásban nyert aranyérmet, megelőzve többek között a bronzérmet szerző Hosszú Katinkát is.

A 2009-es római vb, 200 méteres vegyesúszásának dobogósai: Stephanie Rice (balról), Ariana Kukors és Hosszú KatinkaForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A két úszó a 2012-es londoni olimpián is megmérkőzött ebben a számban, de azt mindketten szívesen elfelejtenék: Kukors az 5., míg Hosszú Katinka a 8. helyen végzett ebben a számban.