Vágólapra másolva!
Már február 19-én világelső lehet Roger Federer. Az elmúlt egy évben 3 Grand Slamet nyert, de szűkített versenyprogramot teljesítő svájci sokáig úgy nyilatkozott a világelsőségről, mint ami már nem izgatja annyira. Most azonban egyértelműen kiderült, hogy ennek az ellenkezője az igaz.

Amikor Roger Federer, január 28-án megvédte bajnoki címét az Australian Openen és a tavalyi finalista, Rafael Nadal, már a negyeddöntőben búcsúzott, gyakorlatilag biztosra lehetett venni, hogy a svájci, néhány héten, esetleg hónapon belül átveszi a vezetést a ranglistán, rövidebb, vagy akár hosszabb időre.

Roger Federer, a 2018-as Ausztrál Open bajnoka Forrás: AFP/Saeed Khan

Egy éve, Melbourne és Wimbledon között a bázeli megnyerte Indian Wellst és Miamit, de kihagyta a teljes salakos szezont, győzött Halléban így mindössze

2545 pontot kell védenie öt hónap alatt.

Ugyanebben az időszakban, mallorcai riválisa 5670 pontot gyűjtött össze. Nadalnak arra ugyan jó esélye van, ha egészséges, hogy a salakon elért eredményeit (4680 pont) megismételje, de pluszt maximum Rómában tud szerezni.

Mielőtt elvesznénk a számokban, leegyszerűsíthetjük a helyzetet.

A hagyományos világranglistán jelenleg 155 pont az előnye a spanyolnak,

aki legközelebb (február 19-től) Acapulcóban lép pályára, ahol döntős volt tavaly, ami 300 pont. Azon a héten, Federer kikapott a 2. fordulóban, a szintén ATP 500-as versenyen, Dubajban, így neki csak 45 pontja van. Magyarul, azon a héten is könnyedén beelőzhetné Nadalt, de ő,

mert nem érdekli a világelsőség,

adott magának még egy esélyt, amivel ráadásul egyszerűbben is az élre kerülhet. Most, tehát úgy szól a képlet, ha Roger Federer eljut a rotterdami elődöntőig akkor hat év szünet után (2012 októberében kezdődött legutóbb a nevével a ranglista) először visszaülhet a trónra, ahol egyébként is ő időzött a legtovább, 302 héten át.

Miért lehet mégis fontos a világelsőség Roger Federernek?

Egyrészt egy újabb rekord, ami az övé lesz. Eddig André Agassi volt a tenisz történetében a legidősebb ranglistavezető. Az amerikai 33 éves és 4 hónapos volt 2003-ban amikor utoljára a koronát viselte. Másrészt, a világelsőség a legtöbb szponzori szerződésben dollármilliókat érő bónusszal jár.

Roger Federer 2013-ban indult legutóbb Rotterdamban, ahol az egykori wimbledoni bajnok, Richard Krajicek a versenyigazgató. A holland legenda adott neki szabadkártyát ahhoz, hogy pályára tudjon lépni. Valószínűleg nem kellett nagyon győzködni. Ez

tipikusan az a megállapodás, üzlet lehetett, amivel mindenki nagyon jól járt.

Federer fellépti díja egy ilyen versenyen egyébként akár milliós tétel is lehet, most valószínűleg ennek a töredékéért játszik, mert mások a szempontok.

Emlékszem, 1999-ben ez volt az első versenyeim egyike ahol esélyem adódott a legmagasabb szinten teniszezni. Jó érzés, hogy együtt ünnepelhetem a torna 45. születésnapját"- nyilatkozta Roger Federer, akinek azért nem lesz könnyű dolga az elődöntőig sem, mert erős a mezőny. Az indulók között megtalálható Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, Stan Wawrinka és Jo-Wilfried Tsonga is. Legutóbb, 2013-ban Julien Benneteau győzte le a svájcit Rotterdamban már a negyeddöntőben (3:6, 5:7.)

Roger Federer az eredeti tervek szerint Dubajban indult volna legközelebb, de könnyen elképzelhető, hogy a rotterdami váratlan kirándulás miatt nem utazik vissza keletre és legközelebb csak Indian Wellsben lép pályára. A döntése azért is jó hír a szurkolóinak, mert azt jelzi, hogy kevesebb idő is elég volt neki a regenerálódáshoz az Australian Open után.

Federer és Fucsovics Márton meccse a levegőből fotózva Melbourne-ben Forrás: NurPhoto/Xinhua/Avalon/NurPhoto/Bai Xuefei

A jelen állapot szerint Roger Federernek jó esélye van arra, hogy még egy csonka szezonnal is célba vegye a 2018-as világelsőséget. Tavaly sem hiányzott neki sok, egyelőre ő áll a legjobban ebben a versenyben és nem látni, hogy a potenciális riválisok közül bárki veszélyes lenne rá. A helyzet persze gyorsan változhat, mert a nyáron már 37 éves lesz, de a többiek sem fiatalodnak.

Szavazzon!

Sikerül-e Roger Federernek már február 19-én visszaülni a trónra?