Felér egy éremmel Liu Shaolin Sándor ötödik helye

LIU Shaolin Sándor
Phjongcshang, 2018. február 10. Liu Shaolin Sándor a phjongcshangi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya-versenyének férfi 1500 méteres döntője után a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 10-én. A magyar versenyző az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Liu Shaolin Sándor az ötödik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1500 méteres versenyében. Ezzel ő lett a magyar sport 19. pontszerzője, és tovább írta a magyar short track sikersztoriját.

Miközben Dél-Korea Lim Hjo-jun aranyérmét ugyan megünnepli, de csak úgy, mint egy érmet a sok közül, amit tulajdonképpen mindenki előre elkönyvelt az ázsiai országban, addig mi egy ötödik helynek örülhetünk. Liu Shaolin Sándortól sokan érmet vártak már az első rövidpályás gyorskorcsolyázó versenyszámban, de szóltunk, és ő is szólt, hogy nem ez a legerősebb száma - ehhez képest

óriási eredmény, hogy pontszerzőként tudott zárni egy bombaerős mezőnyben.

Phjongcshang, 2018. február 10. A koreai Hvang De Heon, a későbbi győztes koreai Lim Hjo Dzsun, a későbbi harmadik helyezett orosz Szemen Jelisztratov, a kanadai Charles Hamelin, valamint Liu Shaolin Sándor (b-j) a phjongcshangi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya-versenyének férfi 1500 méteres döntőjében a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 10-én. A magyar versenyző az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A döntőben ugyanis ott volt a táv világcsúcstartója, az 500 méter világbajnoka, ezren Szocsiban bronzérmes holland Sjinkie Knegt,

a világ- és Európa-bajnok orosz Szemen Jelisztratov, az olimpiai bajnok (2010 Vancouver) kanadai Charles Hamelin

és a világkupa-sorozatban ezen a távon az élen álló dél-koreai Hwang Dae-hon.

Ráadásul a hat helyett kilencen voltak a fiánáléban - mindhárom elődöntőben továbbjuttattak egy-egy versenyzőt némi videózás után -, ami csöppet sem könnyítette meg a versenyzők dolgát. Tudni lehetett, itt elég egy pillanatnyi kihagyás, kapkodás, megingás, és két-három helyet lehet visszaesni. Liu Shaolin a futam feléig parádésan versenyzett, a nyolcadik helyről rajtolva szépen kapaszkodott felfelé, azonban egy kis helyezkedésből éppen ő jött ki rosszul, így négy körrel a vége előtt már biztos volt, hogy lemondhat az éremről.

"Nagyon befolyásolt, hogy kilencen voltunk a jégen.

Talán, ha mellettem nem történik egy kisebb szabálytalanság, akkor sikerült volna előrébb végeznem. De az nagyon pozitív, hogy mindent meg tudtam csinálni, amit elterveztem, és nagyon sokat jelent a következő két hétre nézve" – mondta Shaolin az M4 Sportnak a futam után.

A pontszerzés viszont szintén hatalmas eredmény, bátran mondhatjuk, hogy Magyarország téli olimpiai szereplését, illetve a téli sportok terén meglévő lehetőségeit nézve, nekünk minden ilyen eredmény felér egy éremmel (ettől persze még nem mondunk le egy valódi érem lehetőségéről).

Elkeseredésre semmi ok! Liu Shaolin Sándor a phjongcshangi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya-versenyének férfi 1500 méteres döntője után a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 10-én. A magyar versenyző az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hogy miről is beszélünk: a huszonharmadik téli olimpián Liu Shaolin a 19. magyar pontszerző eredményt tudta felmutatni.

Míg 1980-ig a gyorskorcsolyázó Pajor Kornél kivételével csak műkorcsolyázók tudtak érmet vagy pontot szerezni, addig a 2006-os torinói játékok óta ezt a szerepet a rövidpályás gyorskorcsolyázók vették át. Kezdve Huszár Erika 4. és Knock Viktor 5. helyével 1500 méteren, majd folytatva négy évvel később Vancouverben, ahol a Huszár Erika, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Heidum Bernadett váltó lett ötödik. Négy évvel később Szocsiban szinte ugyanez a váltó (Huszár helyett ekkor már Kónya Zsófia és Lajtos Szandra volt a csapat tagja) hatodik.

Azaz sorozatban a harmadik olimpián szerzett pontot a magyar short track csapat

ott, ahol a koreaiak, a kínaiak, a kanadaiak, az oroszok, a kínaiak és a hollandok minden versenyen éremért állnak rajthoz, akár több versenyzővel is egy-egy számban, mint tették azt most a koreaiak, a kanadaiak és a hollandok is.

A téli olimpiák magyar helyezettjei

ezüstérem (2):
1948, St. Moritz: Kékesy Andrea, Király Ede (műkorcsolya, páros)
1980, Lake Placid: Regőczi Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc)

bronzérem (4):
1932, Lake Placid és 1936, Garmisch-Partenkirchen: Rotter Emilia, Szollás László (műkorcsolya, páros)
1952, Oslo és 1956, Cortina d'Ampezzo: Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)

4. hely (4):
1932, Lake Placid: Orgonista Olga, Szalay Sándor (műkorcsolya, páros)
1936, Garmisch-Partenkirchen: Szekrényessy Piroska, Szekrényessy Attila (műkorcsolya, páros)
1948, St. Moritz: Pajor Kornél (gyorskorcsolya, 10 000 m)
2006, Torino: Huszár Erika (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)

5. hely (5):
1948, St. Moritz: Király Ede (műkorcsolya)
1972, Szapporo: Almássy Zsuzsa (műkorcsolya)
1976, Innsbruck: Regőczi Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc)
2006, Torino: Knoch Viktor (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)
2010, Vancouver: Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea (rövidpályás gyorskorcsolya, 3000 méteres váltó)
2018, Phjongcshang: Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)

6. hely (2):
1968, Grenoble: Almássy Zsuzsa (műkorcsolya)
2010, Vancouver: Huszár Erika (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)
2014, Szocsi: Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra (rövidpályás gyorskorcsolya, 3000 méteres váltó)