Német hegemónia biatlonban: Dahlmeiert nem érték utol az üldözők

Biathlon - Winter Olympics Day 3 Horizontal
Germany's Laura Dahlmeier crosses the finish line in the women's 10km pursuit biathlon event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games on February 12, 2018, in Pyeongchang. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A német Laura Dahlmeier a szombati sprintgyőzelme után az üldözéses versenyben sem talált legyőzőre a női biatlonosok között. Habár a 2. lövősorozat után a szlovák Kuzmina ideiglenesen átvette a vezetést tőle, az álló lövészetben hibátlanul lőtt és magabiztos fölénnyel szerezte meg második aranyát Phjongcsangban.

A mezőny a szombati sprintverseny végeredményének megfelelően rajtolt el, azaz az újdonsült olimpiai bajnok német Laura Dahlmeier indult elsőként, őt követte 24,2 másodperces hátrányból a norvég Marte Olsbu, majd szinte azonnal startolhatott a cseh Viktoria Vitkova. Összesen ötvennyolcan vágtak neki a 10 kilométeres távnak. Dahlmeier már az első időmérőpontnál viszonylag sokat leadott az előnyéből, kényelmesen kényelmes tempót vett fel tehát a német, de ez érthető is.

Az első lövészetnél hibátlanul kezdett,

ahogy Vitkova, az összetett világkupa második helyén álló szlovák Kuzmina, a világkupa-éllovas Makarainen és a címvédő Domracseva is, az élmezőnyből csak Olsbu hibázott, aki visszacsúszott az 5. helyre.

Érkeznek a hölgyek az első lövészethez Forrás: AFP/Franck Fife

A második fekvő sorozatnál Dahlmeier, Vitkova, Olsbu, Domracseva, Makarainen és Kuzmina is hibázott egyet, mehettek büntetőkörre, a svájci Cadurisch keze viszon nem remegett meg. A finn ráadásul háromszor is mellétrafált, ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került.

Dahlmeier továbbra is az élen síelt, de Kuzmina utolérte,

mögöttük a francia Bescond és Cadurisch haladt. A két éllovas egyszerre érkezett az első álló lövészethez.

Laura Dahlmeier kiegyensúlyozott lövésének köszönheti a második olimpiai aranyát Forrás: AFP/Francois-Xavier Marit

A szlovák végzett hamarabb, de két büntetőkörre kellett mennie, Dahlmeier azonban nem hibázott. Cadurisch viszont hármat is, Bescond egyet, Vitkova ellenben tökéletesen lőtt. A harmadik csoportban érkezett Olsbu és Domracseva, előbbi hibátlan volt, a fehérorosz egyet lőtt mellé. Makarainen ismét ellőtte magát.

Dahlmeier majdnem 40 másodperces előnyre tett szert, Vitkova előtt majd 1 perccel vezetett.

Miután a negyedik sorozatban leszedte mind az öt korongot, úgy igyekezhetett a cél felé, hogy félig már a nyakában volt az újabb arany,

ráadásul Kuzmina hibázott is, Bescond viszont nem, így ők egymással csatázhattak az ezüstért. A dobogó mezőnye ezzel kialakult az utolsó lövészet után, csak az volt a kérdés, ki lesz a második és ki a harmadik.

A francia Bescond üldözi a szlovák Kuzminát a negyedik sorozat után Forrás: AFP/Odd Andersen

Dahlmeier a célegyenesben megkapta a német zászlót és azzal csúszott be, mögötte fél perccel érkezett meg Kuzmina, két tizedmásodperccel megelőzve Bescond-t. Negyedik Olsbu lett, ötödik a svéd Hanna Öberg. A címvédő Darija Domracseva mindössze a 37. helyen végzett, miután a negyedik lövészetben négyszer hibázott.

Dahlmeier eddig a két verseny alatt 30 korongból 29-et leszedett, nem csoda, hogy másodjára örülhetett Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Sílövészet, női üldözéses verseny, 10 km, végeredmény:
1. Laura Dahlmeier, német, 30:35.3, (1 lövőhiba)
2. Anastasiya Kuzmina, szlovák, +29.4, (4)
3. Anais Bescond, francia, +29,6, (1)