Tönkrement az olimpiai turizmus, erről a NOB is tehet

148073576 Horizontal
A 2012-es londoni olimpia volt eddig az utolsó, ahova özönlöttek a szurkolók
Vágólapra másolva!
A 2012-es londoni nyári olimpia óta a világ egyik legjobb üzletének látszó olimpiai turizmus is bedőlni látszik. Terrorizmus, ZIKA-vírus, felelőtlen olimpiai helyszínválasztás. Utóbbiban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is vastagon benne van.

Kedden már megírtuk, mennyire bántó az az érdektelenség, amely a phjongcshangi téli olimpiai játékokat övezi.

Ennek az egyik oka az, hogy a játékokon szereplő sportágak közül jó néhány Koreában teljesen idegen, ismeretlen.

Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a koreai városnak adta a rendezést, tisztában lehetett mindezzel. Meg azzal is, hogy a 2022-es pekingi téli olimpián ugyanez lesz a helyzet.

Adjunk már Dubajnak is egy téli olimpiát!

A korcsolyaversenyek kivételével bántó érdektelenség jellemzi a phjongcshangi téli olimpia számait. A koreai nézőket egyáltalán nem érdekli az alpesi sí, a sífutás, vagy a síugrás. A félig telt, vagy tök üres lelátók előtt zajló versenyek látványa szomorú, de nem meglepő. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság abból választ, amiből tud.

Legutóbb a 2012-es londoni nyári olimpia voltak az, ahová a világ minden tájáról özönlöttek a szurkolók.

Addig az olimpiai turizmus és annak szervezése a világ egyik legjobb üzletének számított.

A 2014-es Szocsiban rendezett téli olimpiára nagyon kevés szurkoló utazott el. 2016-ban a Brazíliában felbukkanó Zika-vírus, valamint a nemzetközi terrorizmus is alaposan odavágott az utazási kedvnek. A koreai állapotokról meg már szóltunk.

A 2012-es londoni olimpia volt eddig az utolsó, ahova özönlöttek a szurkolók Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

2020-ban Tokió rendezi a nyári olimpiát. A japán főváros a világ egyik legdrágább városa, ez a tény szintén kedvezőtlenül hathat az utazási kedvre,

bár abban lehet bízni, hogy a lelkes japán közönség nemcsak a cselgáncsterembe megy.

2022-ben a pekingi téli olimpia ebben a kérdésben is nagy talány, mert ott a téli sportágak beágyazottsága szinte a nullával egyenlő. 2024-ben Párizs jön, ott lehet reménykedni egy újabb nagy szurkolói bummban. Meg 2026-ban, ha a NOB végre "normális", a téli sportokban erős rendezőnek adja a téli olimpiát.