Társoldalunk:

Az offshore vitorlázás lehet a következő olimpiák sztárja

2018.02.14. 10:21

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség tervei szerint a 2020-as tokiói nyári olimpián a bemutató sportágak között helyet kaphatna az offshore vitolázás, ami a játékok leghosszabb és egyik legkülönlegesebb versenyszáma lenne.

A World Sailing elképzelései szerint az olimpiai offshore versenyek két éjszakás, három napos non-stop viadalok lennének, 400-600 mérföldes távval az időjárás előrejelzés függvényében, a hajók legénységét pedig egy férfi és egy női versenyző alkotná. 

Az igazi tengeri vitorlázás színfoltja lehet az olimpiáknakForrás: DPPI/Francois Van Malleghem

Gary Jobson, a World Sailing alelnöke szerint az olimpiák történetének leghosszabb versenye folyamatos fedélzeti közvetítés mellett, élőben lenne követhető a világ minden időzónájában. Mivel a hajók egyformák lennének, biztosan éles és izgalmas verseny várható. Osztályhajóként például az újgenerációs, 10,85 méter hosszú Figaro Beneteau modell merült fel.

„Keményen dolgozunk rajta, hogy a tokiói szervezőkkel elfogadtassuk a javaslatunkat. A 2024-es párizsi olimpia rendezői természetesen teljesen el vannak ragadtatva az ötlettől, és szerintem Los Angeles, a 2028-as olimpia rendezője is pozitívan áll az ötlethez" – nyilatkozta bizakodva a World Sailing amerikai alelnöke.