Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezésében péntek este kilenc órától rajtól az első hivatalos Jégsárkány Kupa a Városligeti Műjégpályán.

A sárkányhajózás évről-évre népszerűbb Magyarországon is, ezért a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyik fő feladatának tekinti mind a szakág, mind pedig a hozzá tartozó szakágak népszerűsítését. A sárkányhajók technikai fejlesztései lehetővé teszik, hogy a hagyományoktól eltérően télen is megrendezhessék a versenyt.

A fővárosi műjégpályán megrendezésre kerülő esemény ingyenes Forrás: mkksz.hu

A Champion sárkányhajók gyártója kifejlesztett egy kiegészítőt a hagyományos hajókhoz, így azok használhatóak a jégen is. A hajó teleszkópos fémszánkókat kapott, a hátsó pengepár elforgatható, ezzel a megoldással a hajó kormányzása a jégen pontosan ugyanazokkal a mozdulatokkal történik, mint a vízen. A lapátokat speciális botok helyettesítik, melyek evezéskor apró tüskék segítségével a jégbe kapaszkodva biztosítják a tapadást, így szimulálva a vízi evezés mozdulatát.

De mi is az a sárkányhajózás?

A sportág több mint kétezer éves története Dél-Kínából származik, Csü Jüan legendájához kapcsolódik, aki hazájának pusztulásáról kapott hír hallatán a Mi-lo folyóba ugrott. Amikor Kínában sárkányhajó versenyt rendeznek, az a vízbe fúlt költő holttestének keresését szimbolizálja. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. A versenyeken 18-20 fő ül a hajóban, két oldalt arccal előre egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtják előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

Sárkányok szálltak vízre Hongkong partjainál

A sárkányhajózás sportja Dél-Kínából származik, története több mint 2000 éves

A péntek esti rendezvény lesz az első hivatalos Jégsárkány Kupa, bár korábban már volt egy alkalom, amikor a szövetség sárkányhajó versenyt rendezett a jégen. A fővárosi műjégpályán megrendezésre kerülő esemény ingyenes, remélhetőleg minél többen kilátogatnak majd a rendkívül látványos és formabontó rendezvényre.

Az I. Jégsárkány Kupán maximum 16 csapat vehet részt.

A csapatok 4 csoportra bontva mérkőznek meg egymással az előfutamok során. A futamok első és második helyezettje jut tovább a középfutamba, a harmadik helyezett a C döntőbe, a negyedik pedig a D döntőbe jut. A két középfutam első és második helyezettje az A döntőbe, míg a harmadik és negyedik helyezettje a B döntőbe kerül, így minden csapat minimálisan 2 futamot teljesíthet, míg az A és a B döntőbe jutók egységesen 4-4 futamon állnak rajthoz.

A rendezvény ideje alatt DJ Whiteboy szolgáltatja a zenét, így azok is jól érezhetik magukat, akik táncolni szeretnének a fagyos téli estén.