Norvég meglepetésgyőzelem, négyen a dobogón női sífutásban

téli olimpia csütörtök
Ritka látvány: négyen állhattak dobogóra a női 10km-es sífutás száma után (balról jobbra): az ezüstérmes svéd Charlotte Kalla, a győztes norvég Ragnhild Haga, a bronzérmes norvég Marit Björgen és a szintén harmadik finn Krista Parmakoski
Vágólapra másolva!
Szőcs Emőke a 77. helyen végzett a női sífutók 10 kilométeres szabadstílusú számában, melyet norvég sportoló nyert meg a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki napján, de meglepetésre nem Marit Björgen, minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja, hanem Ragnhild Haga.

A szám magyar szereplője a 90 fős mezőnyből 13 sportolónál volt gyorsabb, a győztes Hagától pedig 6:04.1 perccel maradt el.

Szőcs Emőke kihajtotta magát és a 77. helyen végzett a 10 km-es sífutásban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A pályafutása során

eddig csupán egyetlen világkupa-győzelmet aratott Haga egészen simán nyerte meg az egyéni indításos versenyt,

melyen mögötte a szombati 7,5 plusz 7,5 kilométeres tömegrajtos viadal dobogósai végeztek: a bajnok svéd Charlotte Kalla lett a második, míg a szombaton ezüstérmes Björgen, illetve bronzérmes finn Krista Parmakoski holtversenyben a harmadik. Haga a svéd klasszist 20,3, másodperccel, míg honfitársát és a finn versenyzőt több mint fél perccel győzte le.

Björgen karrierje 12. olimpiai érmét szerezte, amivel rekorder a női sportolók között a téli olimpiák történetében.

"Nehéz verseny volt, de kihoztam magamból, amit tudtam. A második körben elkezdett zsibbadni a bal lábfejem, lehet túl szoros volt a kötésem" - értékelt az MTI-nek a csíkszeredai születésű Szőcs, aki Szocsiban biatlonban szerepelt. - "Sajnos, más léccel és vaxszal kellett menni, mint amit eddig teszteltünk, mert a rendkívül hideg időjárás után ma először plusz volt, így olvadt a hó, azaz ennek megfelelően vizes hóra való lécre kellett váltani. Ettől függetlenül versenyezni jobb ilyen időben, mint mínusz 15 fokban".

Sífutás, női szabadstílusú 10 km, olimpiai bajnok:
Ragnhild Haga (Norvégia) 25:00.5 perc
2. Charlotte Kalla (Svédország) 20.3 mp hátrány
3. Marit Björgen (Norvégia) és
Krista Parmakoski (Finnország) 31.9 mp h.
...77. Szőcs Emőke 6:04.1 p h.