Vágólapra másolva!
A norvég világbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget az amerikai Hikaru Nakamura ellen Hovikoddenben vívott 16 játszmás páros érkőzése, amelyet a Fischer Random Chess szabályai szerint játszottak. A tisztek helyzetét számítógépes sorsolással határozzák meg, a játszmák korai szakaszában így igazi kreatív megoldásokra van szükség, hogy a haderőket sikerüljön mozgósítani sokszor meglehetősen passzív helyzetükből. Carlsen 14-10-re győzött, 9-7-re nyerte a 45-45 perc + 15-15 perc gondolkodási idővel játszott nyolc partit, ahol a győzelem 2 pontot ért, majd 5-3-ra a 10-10 perces és 5-5 másodperces csatákat. A mérkőzés díjlapja 1 millió 500 ezer norvég korona volt.

A Fischer Random Chess, más néven Chess960

a sakkozás legendás világbajnokának, Robert Fischernek a találmánya. Először 1996. június 19-én Buenos Airesben játszottak bemutató játszmát,

ahol Fischer ellenfele a Fülöp-szigeteki Eugenio Torre volt. Az új sakkal a világbajnok célja volt, hogy a sakkozók kerüljék el a hosszú megnyitáselméleti változatokat, a partikban a kreativitásuk érvényesüljön a hosszas elemzések helyett.

A kezdőállásokat már számítógép sorsolja ki, korábban dobókockás megoldás is volt, 960 állás létezik, innen az elnevezés.

A kezdőállásokat már számítógép sorsolja ki Forrás: chess.com

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően áll,

a figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges,

a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el Forrás: chess.com

Az első nem hivatalos világbajnoki páros mérkőzést Mainzban 2003-ban rendezték meg, a nyolcjátszmás meccsen az orosz Peter Szvidler 4,5-3,5-re győzte le Lékó Pétert.

Egy év múlva szép magyar siker született a svájci rendszerű viadalon, Almási Zoltán veretlenül végzett az élen,

kivívta a jogot, hogy 2005-ben megmérkőzhetett Szvidlerrel. Az orosz nagymester 5-3-ra nyerte meg a találkozót. 2006-ban az örmény Levon Aronjant köszönthették győztesként, 5-3-as győzelemmel fosztotta meg világbajnoki címétől Szvidlert, az összecsapás valamennyi partija döntéssel végződött.

2007-ben már négy résztvevővel rendezték meg a viadalt, a döntőben Aronjan 3,5-2,5-re Viswanathan Anand ellen nyert.

2008-ban az amerikai sakkozás nagy ígérete, Hikaru Nakamura győzött a svájci rendszerű viadalon,

s ezzel jogot szerzett a következő négyes döntőben való szereplésre. A körmérkőzés során az első felvonásban még bizonytalankodott, a második körben remekelt, és a döntőben Levon Aronjant fosztotta meg a címétől, 3,5-0,5-re győzte le.

A 2008-as döntőben Levon Aronjant fosztotta meg a címétől Hikaru Nakamura , 3,5-0,5-re győzte le Forrás: Unknown

Kilenc évet kellett várni, hogy ismét világbajnokságot rendezzenek,

a norvég világbajnok Magnus Carlsen a címvédő Nakamurával hazai pályán mérkőzött meg

. Óriási érdeklődés kísérte a találkozót. A nyitólépést Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg tette meg. Az NRK tv élőben közvetítette a játszmákat. A szponzorok kitettek magukért az 1 millió 500 ezer norvég koronás díjalappal (cca 48 millió forint), amiből a győztest 900 ezerrel jutalmazták. A 16 játszmás mérkőzésen először nyolc rapidpartiban csatáztak, 45-45 perc gondolkodási idejük volt 40 lépésre, majd 15-15 perc a játszma befejezéséig. A győzelem 2 pontot ért, a döntetlent egyet.

A találkozó három döntetlennel indult, majd a negyedik játszmában Nakamura döntetlent ígérő vezérvégjátékban fatális hibát követett el, a norvég világelső vezetést szerzett. Nakamura az ötödik partiban a sokat hibázó Carlsent sötéttel kényszerített megadásra. A világbajnok sötéttel vágott vissza a hatodik ütközetben. A negyedik játéknapon is eldőlt mind a két játszma, Carlsen sötéttel nyert, majd

nagy megdöbbenésére a nyolcadik csatában időtúllépéssel vesztett, 9-7-es vezetéssel kezdhette a villámpartikat.

A rapidjátszmák eredményei:
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 9 - 7
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2 – 0
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 2
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 2
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 2
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 2

A szabályzatban pontosan rögzítve volt, hogy a nagymesterek ennyi időt kaptak a felkészülésre, a hosszú rapid partiban ez 15-15 perc volt, a 10-10 perces és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal vívott partikban a harmadik partitól mér csak két perc állt a rendelkezésükre, hogy villámgyorsan stratégiát gondoljanak ki haderejük mobilizására.

Az adott játéknapon a rapidpartiban világossal és sötéttel is ugyanazzal a kezdőállással kellet megbirkózniuk.

Az adott játéknapon a rapidpartiban világossal és sötéttel is ugyanazzal a kezdőállással kellet megbirkózniuk Forrás: chess.com

Az ötödik játéknapon felgyorsultak az események. Magnus Carlsen győzelemmel kezdett, majd három döntetlennel őrizte hárompontos előnyét.

A harmadik játszma 138(!) lépésig tartott, az első lépésben sáncoltak a küzdő felek. A második félidőben újabb két nyeréssel bebiztosította az újabb címet, immár újdonsült Fischer Rando Chess világbajnokként vesztette el a hetedik ütközetet,

majd döntetlennel fejeződött be a mérkőzés, Magnus Carlsen 14-10-re nyerte meg a találkozót. Nem kétséges, hogy a norvég világbajnok stílusának nagyon is megfelel ez a sakk.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura partija Forrás: Maria Emalianova, www.frchess.com

Sohasem alapos megnyitáselméleti felkészültségét dicsértük, sokkal inkább kreatív játékát, a középjátékokban látott remek megoldásait, kitűnő végjáték technikáját. Hikaru Nakamura mérlege katasztrofális a klasszikus sakkban, a világelső 23 döntetlen mellett 12-1-re vezet ellene.

A villámpartik eredményei:
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 5 - 3
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0
Hikaru Nakamura – Magnus Carlen döntetlen
Hikaru Nakamura – Magnus Carlen döntetlen
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 - 0
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 - 1
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen