Itt a videó, amin az egész világ röhög - Swaney Elizabeth az olimpián

SWANEY Elizabeth
Phjongcshang, 2018. február 19. A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban 2018. február 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Hétfő reggelre a világ felfedezte magának a magyar Swaney Elizabeth-et, aki a téli olimpián a női síakrobatika félcső számában mutatott be egészen röhejes produkciót. A síakrobatika nevű sportágban sikerült úgy lejönnie a félcsőben, hogy egyetlen akrobatikus elemet sem mutatott be. Meg is mutatjuk, min kacag a világ, és hogyan kerül egy lejtőre Swaney, valamint Eddie, a Sas. Swaney teljesítményéről itt írtunk.

Közben már a Denver Post című újság is ír a honosított magyar versenyző nem mindennapi produkciójáról.

Elizabeth Swaney, an American skiing for Hungary, delivers average-skier perspective to Olympic halfpipe contest

BONGPYEONG, South Korea - A popular internet meme pines for average people in Olympic contests to provide a point of reference. This week's Olympic women's pipe contest offers that plebian context with Elizabeth Swaney. The 33-year-old American with a graduate degree from Harvard University is Hungary's first Olympic freestyle skier after qualifying through both the country's quota system and 13 career world cup halfpipe contests.

A cikkből - többek között - kiderül, hogyan juthatott el Swaney az olimpiára.

Úgy, hogy a Világkupa-versenyeken több olyan eredményt kellett felmutasson, amely a legjobb 30 közé röpítette őt.

Ez nem volt túlságosan nehéz, mert ezeken a versenyeken nem indulnak el harmincan. Swaney arra figyelt, hogy ne essen el, meg arra, hogy az elesőket megelőzze. Ez nem volt nehéz, bár éppen most, a téli olimpián fordul elő, hogy az első futamban eleső versenyző a másodikban megelőzte a semmit sem csináló magyart.

Swaney eddigi legjobb eredménye egy Vk-13. hely. Egy olyan versenyen érte el, amelyen tizenöten indultak.

Kiderült az is, hogy Swaney 16 Világkupa-futamon szedte össze az olimpiai induláshoz szükséges pontokat.

A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az M4 Sporton az eseményeket közvetítő szakkommentátor Swaney "produkciója" után arra kérte a nézőket, hogy ne Swaney gyakorlatából vonjanak le következtetést arra nézve, hogy milyen állapotban van a magyar freestyle-sísport.

Ezek alapján talán az a kérdés is jogos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak feltétlenül ki kellett-e utaztatnia Koreába az amerikai-magyart?

Bár az olimpián nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, azért az nem kellemes, amikor Magyarországon nevet az egész világ.

A dolog további érdekessége, hogy Swaney korábban Venezuela színeiben szkeletonosként akart elindulni a téli olimpián.

Csakhogy ez nem jött össze neki. Igazi multisportoló tehát, aki - vélhetően - élete legnagyobb élményeként könyveli majd el, hogy ott lehetett a téli olimpián. Látva produkcióját, erről azért sokan lemondtak volna.

A Reuters is felfedezte már Swaney-t:

Freestyle skiing: Heaven is a halfpipe for unconventional Swaney

PYEONGCHANG, South Korea (Reuters) - Elizabeth Swaney finished 24th and last in qualification for the women's ski halfpipe final on Monday, but the 33-year-old will leave Pyeongchang having achieved exactly what she wanted -- to compete at an Olympic Games.

A Reuters cikkében arra is emlékeztetnek, hogy Swaney Arnold Schwarzenegger ellenfele volt a kaliforniai kormányzóválasztáson. Ott sem nyert.

A világsajtó Swaney siklása kapcsán máris felidézte a brit Eddie Edwards esetét.

Eddie, a Sas az 1988-as Calgaryban megrendezett téli olimpián indult el síugrásban. A teljesen amatőr, szódásszemüvegben repülő Eddie hihetetlen népszerű lett Kanadában és az egész világon. Életéről és az olimpiai indulásáról film is készült.

Ez utóbbi - mármint egész estét betöltő mozi - Swaney-ről egészen biztosan nem fog. Helyette itt van a saját mozija. Ez sem mindennapi.