Norvég arany született a gyorskorcsolyázók legrövidebb távján

sskate Horizontal Haavard Lorentzen
Norway's Haavard Lorentzen celebrates his gold win in the men's 500m speed skating event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Oval in Gangneung on February 19, 2018. / AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
Vágólapra másolva!
Havard Lorentzen olimpiai rekorddal nyerte meg a férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres számát hétfőn a phjongcshangi téli játékokon.

Ezen a távon négy éve, Szocsiban a 32. helyen végzett, Phjongcshangba viszont már a világkupa összetettjének, illetve 500 méteres számának vezetőjeként érkezett.

A 25 éves norvég egy századdal javította meg az amerikai Casey Fitzrandolph Salt Lake Cityben felállított olimpiai rekordját.

Havard Lorentzen öröme az 500 méteres verseny után Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A második helyen a dél-koreai Csa Min Kju végzett - ő beállította Fitzrandolph 16 évvel ezelőtti csúcsát -, míg a harmadik a kínai Kao Ting-jü lett.

Holland versenyző ezúttal meglepetésre nem szerzett érmet, pedig Szocsiban ebben a versenyszámban a dobogó mindhárom fokán az ő gyorskorcsolyázójuk állt. Legjobb hollandként ezúttal az a Ronald Mulder végzett a hetedik helyen, aki 2014-ben bronzérmes volt.

gyorskorcsolya, férfi 500 m, olimpiai bajnok:
Havard Lorentzen (Norvégia) 34.41 mp - olimpiai rekord
2. Csa Min Kju (Koreai Köztársaság) 34.42
3. Kao Ting-jü (Kína) 34.65