Maga fedezte felkészülését a honosított magyar síakrobata

Téli olimpia, hétfő, a tizenegyedik nap képei
A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban
Vágólapra másolva!
Swaney Elizabeth szabadstílusú síző, aki a phjongcshangi téli olimpián magyar színekben félcsőben szerepelt, felkészülését és versenyzését is saját forrásból fedezte a Magyar Sí Szövetség szerint.

Magyarország történetének első, olimpián szereplő szabadstílusú sízője hétfőn egyetlen trükk bemutatása nélkül csúszott végig a félcsőben, 31,40 pontjával pedig utolsó lett a kvalifikációban.

Mint a Magyar Sí Szövetség állásfoglalásából kiderül, a sportág kvalifikációs szabályzata és pontozásos rendszere tette lehetővé, hogy az amerikai születésű sportoló kvótát szerezzen az eseményre.

A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A dél-koreai játékokon 24-en szerepelhettek, miközben egyelőre kevés a magas színvonalat képviselő versenyző. A 33 éves Swaney, akinek édesanyja magyar, úgy juthatott indulási joghoz, hogy az, aki egyetlen trükk bemutatása nélkül lejön a pályán, több pontot kap, mint aki különféle elemeket mutat be, de elesik a gyakorlat során. Erre volt példa az ötkarikás selejtező is, melynek első futamában még két riválisát megelőzte Swaney, mivel azok estek, és a világkupaversenyeken is így szerzett pontokat.

A Magyar Sí Szövetség azt elismerte, hogy tavaly nem látták versenyezni,

a helyszínen pedig az edzéseken észlelték, hogy mire képes, de mivel senkinek a helyét nem vette el, így nem érezték úgy, hogy nem szabad elindulnia az olimpián.

Eddie, a Sas legenda lett, Swaney csak egy kókler marad

A Magyar Olimpiai Bizottság emberemlékezet óta azt az elvet követi, hogy aki valahogyan egy olimpiai kvalifikációt szerzett - önerőből, szabadkártyával, Isten segítségével - az akkor is utazzon el az ötkarikás játékokra, ha ott semmi esélye nincs a jó szereplésre. Valaki persze mindig utolsó lesz, csak az nem mindegy, hogyan.