Vágólapra másolva!
Nem sikerült jól magyar szempontból a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokság első olimpiai versenyszáma, a férfi puskások küzdelme, miután Péni István és Sidi Péter sem jutott döntőbe az alapversenyből.

Győrik Csaba szövetségi kapitány a kontinensbajnokság előtt az ötkarikás számokat nézve Péni fináléba kerülésében volt a legbiztosabb. Mint mondta, az UTE 21 éves versenyzőjével szemben a nyolcba jutás elvárás, az éremszerzés pedig reális cél, mivel az elmúlt időszakban a fiatal versenyző az alapban stabilan elképesztő magas eredményeket ért el, így egy önmagához mérten közepes sorozattal is döntőbe juthat.

A pénteken kora délután kezdődött versenyben aztán viszonylag gyorsan kiderült, hogy ez az a nap, amikor Péni önmagához képest közepes eredményt fog lőni.

Az első tíz lövést ugyanis kifejezetten visszafogott produkcióval, mindössze 103,4 körrel zárta a tavalyi világkupadöntő győztese.

Ráadásul ezt követően sem jöttek a tőle megszokott 105-106 kör feletti tizes szériák, viszont nagyjából "féltávnál" kiment edzőjéhez, Oroszi Edithez konzultálni, ami jót tett neki. A folytatásban egyre közelebb került az élmezőnyhöz, s három lövéssel a vége előtt már hatodik helyen rangsorolta a gép.

Péni Istvánnak nem jött össze a döntőbe kerülés Forrás: MTI/Mob / Szalmás Péter

Ekkor már talán kicsit megnyugodott a hazai szakvezetés, de korai volt, mert Péni 58. és 60. lövése is csak kilences lett, így pedig csak 625,4 körrel zárt, a finálétól mindössze hét tizeddel elmaradva, a 12. helyen.

- értékelt röviden az MTI-nek Győrik Csaba.

Az olimpiai ötödik, világ- és Európa-bajnok Sidi Péter jobban kezdett mint Péni, előrébb is állt nála, közel a legjobb nyolchoz, de a verseny közepén kicsi visszaesett, s

végül csapattársához nagyon hasonló teljesítménnyel, 624,9 körrel zárt a 16. pozícióban.

A szakvezető a komáromiak klasszisával kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt napokban kiemelkedően lőtt az edzéseken, ám lázas beteg lett, ami nem segítette mai versenyét.
A harmadik magyar, Somogyi Péter végig nagyon sok hibával lőtt, s 621,8 körrel a 33. lett a 68 fős mezőnyben.

Női puskában sem voltak eredményesebbek a magyar versenyzők, Hanák Gabriella, Szijj Katinka és Biatovszki Mira sem jutott döntőbe.

A fegyvernem női küzdelmeiben a válogatók a fiatalok sikerét hozták, így Hanák, Szijj és Biatovszki harcolta ki a részvétel jogát. Győrik Csaba szövetségi kapitány ugyanakkor már az Eb előtt jelezte, hogy tőlük nem várható kiugró szereplés, mivel még nem érték el a nemzetközi élvonal szintjét.

A versenyen a három magyar közül Hanák szerepelt a legjobban, a 60 lövést 621,6 körrel zárta, mellyel a 31. helyet érte el a 84 fős mezőnyben. A nyolcas döntőtől messze volt, mivel 625 körre volt szükség a fináléhoz. Szijj Katinka 616,7 körrel a 64., míg Biatovszki 615,3 körrel a 72. helyen végzett.

Női légpuskában és légpisztolyban ez az első világverseny, melyen az idén életbe lépett szabályoknak megfelelően az eddigi 40 helyett 60 lövést adnak le a versenyzők. Mindez azt is jelenti, hogy a mostani alapversenyek legjobbjai világcsúcsot állítanak fel. Az első ilyen rekordot puskában a szerb Andrea Arsovic érte el 628,4 körrel.