A NOB teljes csődjét hozta a 2018-as téli olimpia helyszínválasztása

ihockey Horizontal
The Olympic flag (L) is raised for the gold medallists from the Olympic Athletes from Russia's players beside the Germany flag during the medal ceremony after the men's gold medal ice hockey match between the Olympic Athletes from Russia and Germany during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Hockey Centre in Gangneung on February 25, 2018. / AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je
Vágólapra másolva!
Jelképes jelenet volt, amikor a férfi jégkorongtornán győztes orosz válogatott tagjai teli torokból énekelték országuk himnuszát, miközben a hangszórókból az olimpiai himnusz üvöltött, középen meg az ötkarikás zászló kúszott magasba. Mindezt félháznyi közönség figyelte, a másik fele rég hazament. Minden idők legellentmondásosabb téli olimpiája ért ezzel véget, amelynek helyszínválasztása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csődjét és alkalmatlanságát is megmutatta. Ám a rémálomnak ezzel nincs vége, mert 2022-ben az igazi téli nagyhatalomnak számító Peking rendezi a téli olimpiát. Könnyen lehet, hogy négy év múlva visszasírjuk a Koreában látottakat.

Az NHL és a NOB által kiherélt jégkorongtorna, a versenyeket jellemző totális helyszíni érdektelenség – nem kevés gond és baj terhelte a 16 napos rendezvénysorozatot.

Ami a férfi hokisokat illeti, a kezdettől fogva tudni lehetett, hogy az NHL-ben játszó sztárok nélküli tornán bármi megtörténhet.

Mondjuk arra senki sem számított, hogy Németország a döntőig menetel, arra meg talán a németek sem, hogy 55 másodperccel a rendes játékidő vége előtt győzelemre állnak az oroszok ellen. A rutintalanság aztán megbosszulta magát, hirtelen halálban nyertek az oroszok, de azzal mindenki tisztában van, hogy ez az eredmény soha nem születhetett volna meg akkor, ha itt vannak a világ legjobbjai. Az meg, hogy a döntőn is voltak üres székek, tényleg példátlan.

A mindig mindennel elégedett NOB-elnök, Thomas Bach már Pekingre tekint Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság helyszínválasztását illeti,

a NOB alaposan befürdött Phjongcshanggal.

A téli olimpiai sportágak nagy része a koreai embereket egyáltalán nem érdekelte, így az üresen ásítozó széksorok előtt rendezett versenyek rettenetes látványt nyújtottak. Az olimpiai turizmusnak már 2014-ben lőttek, jelen esetben nemcsak az irdatlan távolság tartotta vissza a szurkolók jelentős részét, hanem Észak-Korea közelsége is. Az más kérdés, hogy a mögöttünk lévő 16 napban a phenjani vezetés szokatlanul normális arcát mutatta a világnak – kérdés, mi lesz akkor, ha a játékok befejeztével hazamennek a legények. A NOB lassan ott tart, hogy lasszóval kell fognia a rendezőket, 2022-re például a kínai Peking és a kazah Almati pályázata maradt versenyben.

A kínai főváros nyert, de kétségünk ne legyen felőle, hogy a döntéssel az olimpiai mozgalom és a sport vesztett.

A téli olimpiai sportágak nagy részének Kínában ugyanúgy nincs beágyazottsága, mint Koreában. Ott persze könnyen kivezényelhetnek majd ezer meg ezer „önkéntest", hogy tele legyenek a lelátók, arrafelé ez nem szokott gondot jelenteni. A 2026-os téli játékok rendezőjét még nem ismerjük, de ha a Peking-Phjongcshang-Szocsi hármast lajstromozzuk, akkor könnyen rájöhetünk, hogy 2010, Vancouver után

minimum 16 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy olyan helyen rendezzék meg a téli olimpiát, ahol ennek az eseménynek komoly a beágyazottsága.

Legalábbis ebben reménykedünk. A mediterrán Szocsira sok mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy ideális téli olimpiai helyszín lett volna – ellenben megrendezte minden idők legdrágább téli olimpiáját, amely után a többi pályázó szép sorban vonta vissza kandidálását. Tudták, azzal, amit Szocsi produkált, úgysem lehet versenyezni.

Téli olimpia 2018, Phjongcshang. Jelentős érdeklődés Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

A magyaroknak természetesen örökké emlékezetes marad a 2018-as téli olimpia, hiszen a férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó aranyérme sporttörténelmi pillanatokkal ajándékozott meg bennünket.

Nem beszélve a további helyezésekről, pontszerzésekről. Jó szívvel gondolunk vissza a műkorcsolyában formabontó rövidprogramot bemutató Tóth Ivettre, aki alaposan odavágott a megcsontosodott műkorcsolyának azzal, hogy rövidprogramját az AC/DC zenéjére mutatta be. Tóth Ivett ezzel a húzással milliók kedvence lett. Elérte

a „tizenöt perc hírnév"

a magyarként az olimpiára önmagát bevásároló Elisabeth Swaney-t, akinek szánalmas félcső-produkcióján az egész világ röhögött. Hogy ez később nemzetközi médiafigyelmet és további ostoba nyilatkozatokat eredményezett Erzsikének? Istenem, minden elmúlik egyszer.

A végén helyreállt a világ rendje, az éremtáblázat első helyére a norvégok kerültek Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Ahogy ez a téli olimpia is elmúlt. Tiszta szerencse, hogy az éremtáblázat élén egy olyan ország – Norvégia – végzett, amelyben nem ugatják, hanem értik a téli sportokat. Mondhatnánk, ezzel helyreállt a világ rendje, úgyhogy

nincs más hátra, mint drukkolni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak azért, hogy a 2026-os rendezést illetően 2019-ben, Milánóban bölcs döntést hozzon.

És imádkozni azért, hogy Dubajnak vagy Dohának a phjongcshangi sikereket látva eszébe ne jusson téli olimpiát rendezni.