Társoldalunk:

Élőben közvetítette az apa lánya kapitális hibáját

2018.02.25. 11:22

Az utolsó napra is jutottak izgalmak a phjongcshangi téli olimpián. A nők 30 kilométeres klasszikus sífutó számában sokáig úgy tűnt, hogy ezüstérmet ünnepelhetnek az osztrákok, de aztán jött egy ritkán látható hiba.

Miután a későbbi győzelmével sporttörténelmet író norvég Marit Björgen győzelmét nem tudták veszélyeztetni, a többiek az ezüst-, illetve a bronzéremért csatáztak. Húsz kilométernél az osztrák Teresa Stadlober haladt a második helyen, amikor elérte azt a pontot, ahol a kék és piros pálya keresztezi egymást. A verseny a kék pályán haladt, Stadlober viszont ahelyett, hogy jobbra kanyarodott volna - ahogy azt az előtte haladó sporttársa tette - egyenesen ment tovább. Szinte rögtön kapcsolt, de ekkor már késő volt, elment mellette az élmezőny, és végül csak 9. lett.

Az osztrák sportoldalak szinte kivétel nélkül a rövidzárlat (blackout) kifejezést használták arra, ami Stadloberrel történt. A versenyt az osztrák közszolgálati tévén (ORF) szakkommentátorként közvetítő édesapja, a korábban szintén sífutó, Alois Stadlober sem akart hinni a szemének. "Basszus! Milyen egy hülye hiba" – tört ki belőle az érzelem, fokozva az élő adás varázsát.

De Teresa Stadlober sem volt sokkal kíméletesebb saját magához, amikor végre szóhoz jutott a célba érés után. "Nem keresek kifogásokat. Három napja készültem azon a pályán, ha még mindig nem ismertem, az csak az én hibám. Nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek... érmet nyerhettem volna."

Természetesen John Travolta is előkerült a történtek után: