Sporttörténelmi aranyéremmel zárult a téli olimpia

Marit Björgen, sífutás
Phjongcshang, 2018. február 25. A későbbi aranyérmes norvég Marit Björgen a női sífutók tömegrajtos klasszikus stílusú versenyében, a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Sífutó Központban 2018. február 25-én. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Vágólapra másolva!
A norvég Marit Björgen nyerte vasárnap a phjongcshangi téli olimpia utolsó számát, a női sífutók klasszikus stílusú 30 kilométeres versenyét, sikerével pedig egyúttal sporttörténelmet írt, ugyanis ő lett minden idők legeredményesebb téli olimpikonja.

A 37 éves élő legenda nyolcadik ötkarikás aranyával, amiből ez volt a második a dél-koreai játékokon, nemcsak saját magát repítette az élre, hanem Norvégiát is a mostani olimpia éremtáblázatán. Az ezüstérmet a finn Krista Parmakoski, míg a bronzot a svéd Stina Nilsson szerezte meg.

Phjongcshang, 2018. február 25. A későbbi aranyérmes norvég Marit Björgen a női sífutók tömegrajtos klasszikus stílusú versenyében, a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Sífutó Központban 2018. február 25-én. (MTI/EPA/Antonio Bat) Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A verseny drámáját az osztrák Teresa Stadlober szolgáltatta, aki sokáig a második helyen haladt, de a verseny utolsó harmadában eltévedt, rossz pályára ment, és végül csak kilencedik lett.

Björgen pályafutása során a 8 arany mellett 4 ezüstöt és 3 bronzot gyűjtött, amivel a most megelőzött két honfitársa közül Ole Einar Björndalen sílövőt kettő, Björn Dählie sífutót három bronzzal hagyta maga mögött a mostani diadala révén.

Eredmények:
Sífutás, női klasszikus stílusú 30 km, olimpiai bajnok:
Marit Björgen (Norvégia) 1:22:17.6 óra
2. Krista Parmakoski (Finnország) 1:49.5 perc hátrány
3. Stina Nilsson (Svédország) 1:58.9 p h.

A norvég sífutók az egész olimpián szinte ellenállhatatlanok voltak, és óriási fölénnyel végeztek a sportág phjongcshangi éremtáblájának az élén:

A sífutás éremtáblázata a phjongcshangi olimpián (arany ezüst bronz):
Norvégia 7 4 3
Svédország 2 3 1
Finnország 1 1 2
Egyesült Államok 1 - -
Svájc 1 - -
OAR - 3 5
Olaszország - 1 -
Franciaország - - 2