Lemondott a zaklatási ügybe keveredett amerikai sportvezető

FILE: United States Olympic Committee CEO Scott Blackmun Resigns GettyImageRank2
FILE: In the wake of the USA Gymnastics sexual abuse scandal, United States Olympic Committee CEO Scott Blackmun has announced his resignation. BEVERLY HILLS, CA - MARCH 07: USOC CEO Scott Blackmun addresses the media at the USOC Olympic Media Summit at The Beverly Hilton Hotel on March 7, 2016 in Beverly Hills, California. Maxx Wolfson/Getty Images for the USOC/AFP
Vágólapra másolva!
Egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) ügyvezető elnöke.

A 60 éves sportvezető az USOC közleménye szerint prosztatarákkal küzd, ezért döntött úgy - a bizottság vezetőségével egyeztetve -, hogy távozik.

Blackmun az utóbbi időben támadások kereszttüzébe került, sportolók és politikusok is a lemondását követelték, ugyanis szerintük az USOC is felelős azért, hogy Lawrence G. Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa hosszú éveken át zaklathatta az általa kezelt sportolókat.

A hivatalos kommunikáció szerint ugyanakkor Blackmun lemondásának nincs köze az egész országot megrázó botrányhoz. Viszont a szerda esti közleményben az is szerepel: az USOC reformokat vezet be annak érdekében, hogy komolyabb védelmet kapjanak a versenyzők a zaklatásoktól. A tervek szerint a szervezet az eddigieknél magasabb összeget fordít az áldozatok támogatására és segítésére, s a felmerülő zaklatási gyanúk kivizsgálására is nagyobb energiát fordít a jövőben.

Scott Blackmun súlyos betegség miatt mondott le Forrás: AFP/2016 Getty Images/Maxx Wolfson

Nassar januárban gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között legalább 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. Az áldozatok közül sokan a tornaszövetség felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására.

Az ítélet után néhány nappal az amerikai tornaszövetség összes igazgatója lemondott, kedden pedig 30 év után távozott a szövetségtől a fejlesztésekért felelős elnök, Luan Peszek is.

Az USOC ügyvezetői posztját ideiglenesen Susanne Lyons veszi át.