Vágólapra másolva!
Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken azzal, hogy 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n

A kezdés mondhatni a szokásos volt, azaz egy biztonsági lökés, 18,29 méternél esett le a súlygolyó, ami a negyedik helyre volt elég. A finálé "alaperedményét" a jamaicai világranglista-vezető, Danniel Thomas-Dodd érte el 18,92-vel, amelyen a második körben három centit javítani is tudott, ennek ellenére nem maradt az élen.

Az első pozícióból azonban nem Márton taszította le, mivel ő másodikra szemre kicsit darabos kísérletet mutatott be, amivel ugyan 18,30-ig jutott, de egy helyet hátrább csúszott.

Márton Anita súlylökésben nyert aranyérmet a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokságon Forrás: AFP/Ben Stansall

A harmadik körben aztán nagyot változott az addigi sorrend, Márton Anita ugyanis hosszas koncentrálás után kiváló, roppant dinamikus lökést produkált. A súlygolyó szép nagy ívben repült messze túl a 19 métert jelző bóján, Márton pedig nagyot sikoltott örömében. Eredménye 19,48 méter lett, amivel nem csupán a vezetést vette át, de saját magyar csúcsát is átadta a múltnak.

Ezt követően még a negyedik kör hozott némi izgalmat, mert a jamaicai is 19 méter fölé jutott, ám "csak" 19,22-ig, amivel visszaelőzte a kínait, de az első helyhez kevés volt.

Messzire szállt a súlygolyó Forrás: AFP/Adrian Dennis

Márton Anita a negyedik körben még érzékelhetően a rekordja hatása alatt állt, rontott, ötödikre azonban ismét jót lökött, 18,96-ot. Ezzel azonban még nem volt vége a versenynek, ő pedig régi jó szokásához híven ezúttal is hatodikra tartogatta legjobbját: már biztos győztesként 19,62-ig lökte a szert, ezzel tovább javította rekordját.

Márton Anita az M4 Sportnak a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy az első nagy dobásánál egy kicsit aggódott, mert úgy érezte, a hálóba vágódhat a súlygolyó, de végül örült, hogy "simán jó helyen volt a szektorban".

Emlékeztetett rá, hogy ez volt a célja: érmet szerezni, megjavítani az országos csúcsot, és ez mind sikerült. Úgy fogalmazott, egyelőre hihetetlen számára, amit elért, kell még néhány nap, hogy sikerüljön feldolgoznia.

A második és a harmadik helyen sem hozott változást az utolsó két kör, így az ezüstérmet Danniel Thomas-Dodd, a bronzot pedig Kung Li-csiao szerezte meg. A riói olimpián harmadik, a tavalyi, londoni szabadtéri vb-n második helyezett, kétszeres fedett Eb-győztes Márton a magyar atlétika ötödik érmét nyerte fedett vb-n, előzőleg egy ezüst és három bronz volt a mérleg.

A riói olimpia és a londoni szabadtéri világbajnokság után Birminghamban folytatta sikersorozatát Márton Anita Forrás: AFP/Ben Stansall

Az 1987-es első, indianapolisi fedett vb-n Forgács Judit (400 m), majd 1999-ben, Maebasiban Szabó Zsuzsa (rúdugrás) és Czingler Zsolt (hármasugrás) a harmadik helyen végzett. Czingler csak utólag vehette át a bronzérmet, miután az eredetileg harmadik bolgár Dimitrovot doppingolás miatt kizárták. Két éve Márton Anita nyert Portlandben ezüstérmet.

Eredmény:
súlylökés, nők:
1. Márton Anita (Magyarország) 19.62
2. Danniel Thomas-Dodd (Jamaica) 19.22
3. Kung Li Csiao (Kína) 19.08

Nincs még vége, lapozzon a folytatáshoz!