Társoldalunk:

Igazi legendák népszerűsítik a budapesti birkózó-világbajnokságot

2018.03.09. 19:22

Újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett az októberi, budapesti birkózó-világbajnokság előkészülete: a Magyar Birkózó Szövetség vezetése pénteken a tatai edzőtáborban megtartott sajtónyilvános edzést követően együttműködési megállapodást írt alá a sportág legendás bajnokaival, a válogatottat felkészítő edzőkkel, valamint a legjobb sportolókkal.

A megállapodás értelmében a birkózás ikonikus alakjai személyesen is részt vesznek a vb előkészületeiben, arcukat, tudásukat adják annak érdekében, hogy Budapest minden idők legnagyszerűbb világbajnokságának a házigazdája legyen.

A tatai edzőtábor dísztermében olyan nagy bajnokok jöttek össze, mint Varga János, Hegedüs Csaba, Kocsis Ferenc, Kovács István, Komáromi Tibor és Bárdosi Sándor, akik valamennyien a világbajnokság nagykövetei lesznek. Ott volt még három másik olimpiai bajnok is, akik jelenleg a kötöttfogású válogatott szakvezetői, Sike András kapitány, és két segítője, Repka Attila és Majoros István.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke köszöntőjében elsőként az éppen külföldön edzőtáborozó hölgyekről emlékezett meg. Egy képviselőjük, a világ- és Európa-bajnok Sastin Marianna eljött Tatára, s újra megerősítette, hogy bár jelenleg a február elején született gyermeke adja neki a legtöbb elfoglaltságot, de októberben már szőnyegre akar lépni a Papp László Sportarénában.

Az MBSZ elnöke nagy eredménynek tartja, hogy a sportág legjobbjait sikerült megnyerni a világbajnokság népszerűsítésére, a szervező bizottság mellett ők lesznek azok, akik hozzájárulnak majd ahhoz, hogy minden tekintetben sikerüljön megfelelni Nenad Lalovics által támasztott elvárásoknak. A Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke közelmúltbeli budapesti látogatása alkalmával nagyon magasra tette a lécet, a magyar fővárosnak minden tekintetben jobb világbajnokságot kell rendeznie, mint amilyen a 2017-es párizsi vb volt. Köztudott, hogy Párizs tavaly augusztusban nagyon kitett magáért, soha nem tapasztalt magas színvonalú birkózó vb-t szervezett.

Komoly csapat várja az októberi küzdelmeketForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

A legendás bajnokok nevében felszólaló Hegedüs Csaba, aki a birkózó szövetség korábbi elnökeként sok magyarországi rangos esemény szervezésében vett részt, kiemelte, hogy a magyar rendezőknek megfelelő tapasztalata van, kétsége sincs a felől, hogy az októberi világbajnokság is minden igényt kielégít majd, s ő, valamint nagykövet társai ennek érdekében minden tőlük telhetőt megtesznek.

Sike András, a kötöttfogású válogatott kapitánya megerősítette, hogy keményen dolgoznak, hogy a gondjaikra bízott sportolók októberre a lehető legjobb formájukat érjék el. Mint mondta, a mostani válogatott tagjai tudásuk, szorgalmuk alapján képesek érmekkel megörvendeztetni a hazai publikumot, de a szurkolók csak a száz százalékban felkészült birkózókat tudják segíteni.

Lőrincz Viktor vb-bronzérmes, Európa-bajnok külön kiemelte, hogy a hazai környezet milyen jótékony hatással lehet a teljesítményükre. A felkészülés során semmit nem bíznak a véletlenre, a fárasztó edzések mellett még sportpszichológus is foglalkozik velük, hogy minél inkább ki tudják használni a hazai rendezésű világbajnokság előnyeit, meg tudjanak küzdeni a pszichésen is rájuk nehezedő nyomással.