A szövetségi kapitány Debrecenbe várja Hosszú Katinkát

Katinka Hosszu Horizontal
Hosszú Katinka a 2009-es római világbajnokságon a 400 méteres vegyesúszásban aratott győzelme után
Vágólapra másolva!
Hetek óta nyitott kérdésekre adhat választ a március 28-án kezdődő országos úszóbajnokság, amelynek ugyanúgy Debrecen ad otthont, mint tavaly, a magyarországi vizes világbajnokság évében. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány úgy gondolja, hogy néhány dolog már négy nappal az első rajt előtt tisztázódhat, azaz március 24-én, szombaton, amikor lezárják a nevezési listát.

„Nagy és tekintélyes lesz a mezőny, és abból kiindulva, hogy az uniós tagországok úszószövetségeinek számára kötelező a nyílt bajnokságok megszervezése, jónéhány külföldi úszónagyság érkezésére is fel kell készülnie a rendező városnak – nyilatkozta a válogatott vezetője az SzPress Hírszolgálatnak. –

Arra nemigazán lehet számítani, hogy olyan sorozattal fog kirukkolni, mint tavaly áprilisban, Debrecenben, de érzésem szerint jónéhány 50, illetve 200 és 400 méteres versenyszámban jelét adja majd felkészülése jelenlegi állapotának. Függetlenül attól, hogy ki, illetve ki nem az edzője."

Tavaly halmozta az érmeket Hosszú Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Tavaly, az ideinél egy kicsit később megrendezett országos bajnokságon Hosszú Katinka 12 számban nyert érmet, 100 és 200 gyorson, 50 és 100 háton, 200 és 400 vegyesen aranyat, további hatban pedig vagy ezüstöt, vagy bronzot.

Meglepetést valójában csak az okozott, hogy a 400 gyorson Késely Ajna, a Kőbánya versenyzője megelőzte az Iron Aquatics szuperszonikus úszóját.

„Meglepődnék, ha jóslatom ellenére Katinka mégsem állna rajthoz. Ha így történne, akkor mindenképpen egy hosszabb beszélgetésnek kell következnie, ahol az első számú magyar úszónak az eddigieknél komplettebb magyarázatot kell adnia az idei terveiről" – hangsúlyozta Dr. Sós Csaba.

Még nagyobb a bizonytalanság Gyurta Dániel, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok indulása körül, aki 2016 óta nem csak sportolóként, hanem újdonsült NOB-tagként is szeretne jó megfelelni az előtte álló feladatoknak.

Hosszú Katinka ezt már nem hagyhatja ki Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

„Dani nemrégiben azt mondta nekem, hogy az úszást egy ideig még kihívásnak szeretné tekinteni. Ezért is örülnék annak, ha megmutatná magát a 120. magyar bajnokság mezőnyében és olyan időket úszna, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a sport-, illetve a sportdiplomáciai tevékenységét valóban jól tudja koordinálni. Más szóval: az úszásra is kellő súlyt képes helyezni." - mondta Dr. Sós Csaba, aki a napokban a Testnevelési Egyetem „színeiben" sportszervezés és edzésirányítás témákban továbbképző előadásokat tartott fiatal tajvani szakembereknek

Az országos bajnokság leendő szereplői közül többen jelenleg még távoli edzőtáborokban vannak, tehát kemény munkából váltanak majd át verseny „üzemmódba", a szövetségi kapitány mégis azt reméli, hogy a fiatalok egyéni csúcsokat javítanak, korosabb vetélytársaik pedig így is a méltó ellenfeleik lesznek.