Vágólapra másolva!
Világrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. Kami Rita Sherpa huszonkettedik alkalommal készül megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát. A jelenlegi rekordot két honfitársával, a híres Apa Sherpával és Phurba Tasi Sherpával tartja a hegymászó.

A rekordkísérletről Kami Rita Sherpa az EFE spanyol hírügynökség hétfői jelentése szerint azt mondta, történelmet szeretne írni és dicsőséget akar szerezni a serpa közösségnek és a hazájának is. A 48 éves serpa április 1-jén vág neki a 8848 - más mérések szerint 8850 - méter magas hegycsúcs akklimatizációs időszakokkal tűzdelt meghódításának. Az expedícióban 29 hegymászó vesz részt, köztük több amerikai és japán, valamint 17 teherhordó.

A tervek szerint május végén lesz a csúcstámadás, de minden az időjárástól függ.

A nepáli magashegyek lábainál élő serpa népcsoport tagjait gyakran fogadják fel a Himalájához érkező külföldi hegymászók, mert erősek és szervezetük jól alkalmazkodik a magaslatokhoz.

Kami Rita Sherpa a szintén igen tapasztalt apja nyomdokain járva lett hegyi vezető.

Profi szinten 1992 óta vezet túrákat, a Mount Everestet két évvel később mászta meg először.

2008-ban, 2011-ben és 2013-ban kétszer is feljutott, legutóbb pedig tavaly május 27-én járt a világ legmagasabb pontján.

Világrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa, Kami Rita Sherpa Forrás: AFP/Prakash Mathema

A hegyi vezető közölte, akkor is folytatja a munkát az Everesten, ha rekordot állít fel idén tavasszal. Szeretne akár huszonötször is feljutni a hegycsúcsra, bár tudja, hogy sok veszély leselkedik rá a mászás közben. 2014 áprilisában lavina végzett 16 nepáli vezetővel az alaptáborban, 2015-ben pedig 19-en vesztették életüket a Nepált sújtó és kilencezer emberéletet követelő földrengés okozta hógörgetegben.

A Mount Everestet legalább 5300-an hódították meg azóta, hogy a feljegyzések szerint

elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay elsőként feljutott a hegy csúcsára 1953-ban.

A nepáli hatóságok a tragédiák kiküszöbölésére nemrég jelentős szigorításokat hoztak, és elrendelték többek között, hogy

vakok és kettős amputáltak nem mászhatják meg a Mount Everestet, és szólóban sem vághat neki senki.

Felső korhatárt az előzetes információkkal szemben végül nem hoztak, az alsó korhatárt 16 évben hagyták.