Durván ráfekszenek a kínaiak a téli sportokra

Pyeongchang 2018 - Shorttrack Sports Olympics shorttrack OLYMPIC GAMES Winter Olympics
22 February 2018, South Korea, Gangneung, Olympics, Shorttrack, 500m, mens, finals, Gangneung Ice Arena: China's Dajing Wu celebrates winning the gold medal. Photo: Peter Kneffel/dpa
Vágólapra másolva!
A 2022-es pekingi téli olimpián a házigazda kínaiak annyi sportolót szeretnének elindítani, amennyit csak tudnak.

A távol-keleti ország nem számít nagyhatalomnak a téli sportokban, a februári, phjongcshangi játékokon egy aranyérmet nyert, s kilenc medállal az éremtáblázat 16. helyén végzett. Ennek ellenére a Kínai Olimpiai Bizottság egy vezető tagja, Jang San-tö úgy fogalmazott, mindent megtesznek azért, hogy négy év múlva ennél sokkal jobban teljesítsenek.

– fogalmazott a sportvezető.

Négy múlva biztos, hogy nem a Phjongcshangban a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 500 méteres versenyét megnyerő Vu Ta-csing lesz az egyetlen kínai aranyérmes Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

"A rövidpályás gyorskorcsolya és a műkorcsolya tradicionális sportágak hazánkban, de szeretnénk olyan népszerű versenyszámokban is jobban teljesíteni, mint a szabadstílusú sí, vagy a bob" - tette hozzá.

Terveik szerint a fejlődés elősegítéséhez külföldi edzőket szerződtetnek, sportolóikat pedig tengerentúli helyszínekre küldik edzeni, tanulni. Ehhez a pénzügyi háttér már megvan, ugyanis az egyik kínai bank kedden jelentette be, hogy a következő hét évben 30 milliárd jüannal (1200 milliárd forinttal) támogatja a téli sportokat.

A kínaiak a hazai rendezésű, 2008-as nyári olimpián 48 aranyat, összesen száz medált szerezve végeztek az éremtáblázat élén, ezzel szemben téli olimpián összesen tizenhárom aranyuk van.