Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel, olimpiai és háromszoros világbajnok mellúszó kedden hivatalosan is bejelentette, hogy véget ért versenyzői pályafutása. A végső elhatározás a decemberi dániai rövidpályás világbajnokság után született meg.

A 2012-ben Londoban 200 méteren olimpiai bajnoki címet szerző mellúszó a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Kulcsár Krisztiánnak jelenlétében közölte, kedden hivatalosan is véget ér versenyzői pályafutása.

Gyurta Dániel utoljára integetett a válogatott sapkában a medencéből Fotó: Polyák Attila - Origo

"A mai edzés huszadik percében még versenyző voltam, de a huszonegyedikben már nem – mondta Gyurta a szűkkörben megejtett bejelentésen. – Akik ismernek, tudják, hogy nem vagyok az a feladós típus, elég csak arra gondolni, amikor egy nehéz időszakot követően, amikor a világranglista második helyéről csúsztam nagyon mélyre, vissza tudtam kapaszkodni, hogy aztán hat évig veretlen maradjak.

A Komjádi Uszodában tett bejelentés után Gyurta Dániel leúszta pályafutása utolsó 50 méterét hét ifjú úszópalánta társaságában.

Ezt követően a gyerekek felvettek egy "Gyurta 2.07:23" felíratú pólót - Gyurta Dánielnek ez az egyéni rekordja, amit a 2013-as barcelonai világbajnokságon (amit megnyert) úszott, és, ami akkor világbajnoki rekord volt.

Gyurta Dániel egyéni rekordja a pólókon Fotó: Polyák Attila - Origo

Természetesen ez a fennálló magyar rekord is, amelynek a megdöntése most már az utódokra vár.

"A riói olimpia után még nem fordult meg a fejemben a visszavonulás gondolata, hiszen tudtam, hogy a következő évben Budapesten lesz a világbajnokság, amire még fel kell készülnöm – mondta el újságíróknak Gyurta. Habár sem 100, sem 200 méter mellen nem jutott be a döntőbe, elmondása szerint még akkor sem fogalmazódott meg benne, hogy befejezné az úszást, erre csak a szintén kudarccal végződő decemberi koppenhágai rövidpályás világbajnokság után került sor.

A londoni olimpia döntőjét világrekorddal nyerte 2012-ben:

"Be kellett látnom, hogy már nem tudom ugyanazon a szinten csinálni az úszást, és nem tudom teljesíteni a magam elé kitűzött célokat."

– tette hozzá, elárulva, nem gondolt még arra, hogy holnaptól hogyan telnek a hétköznapjai. Az ugyanakkor világos, hogy nem fog unatkozni, hiszen 2016 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú tagja, azaz részt vesz a közgyűléseken, szavaz a helyszínek kijelölésekor, a mandátuma pedig nyolc évre, azaz 2024-ig szól.

Gyurta Dániel a jövőben a sportdiplomáciára fordítja minden erejét Fotó: Polyák Attila - Origo

"A NOB tagjának lenni óriási megtiszteltetés, és fontos, hogy a sport közelében maradhatok. Most minden energiámat, amit eddig az úszásra fordítottam, a sportdiplomáciai munkámra fogom összpontosítani" – hangsúlyozta.