Visszavonul az olimpiai ezüstérmes úszó

Arena Pro Swim Series at Orlando Day 3 GettyImageRank2 People SPORT HORIZONTAL Swimming USA STADIUM Day Florida - US State Orlando - Florida One Person ADULT Incidental People Men Photography 200 Meter PORTRAIT B-final Aquatic Center Swimming Medley YMCA
ORLANDO, FL - MARCH 05: Dan Wallace swims in the men's 200 meter individual medley B-final during day three of the Arena Pro Swim Series at the YMCA of Central Florida Aquatic Center on March 5, 2016 in Orlando, Florida. Alex Menendez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
24 évesen visszavonul az élsporttól Daniel Wallace brit úszó, aki 2016-ban a riói olimpián ezüstérmet, egy évvel korábban a kazanyi világbajnokságon pedig aranyérmet nyert a 4x200 méteres férfi gyorsváltó tagjaként. 

A skót úszó a Brit Nemzetközösségi Játékokon nyert két éremmel a nyakában jelentette be döntését, amit már az ausztráliai Gold Coaston zajló verseny előtt három hónappal meghozott. A 25. születésnapját április 14-én ünneplő úszó 2015-ben a kazanyi világbajnokságon tagja volt a 4x200 méteres gyorsváltót megnyerő brit csapatnak, amelyik egy évvel később a riói olimpián ezüstérmet nyert.

Dan Wallace (balról a második) a riói 4x200-as gyorsváltó ezüstérmével a nyakában Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

"Tudtam, hogy ez a verseny már nem a teljesítményről fog szólni, fejben már valami egészen másra készültem. A sportban már mindent elértem, amit szerettem volna, úgyhogy csak az voltam a célom, hogy kiélvezzem az utolsó pillanatokat, és az utolsó versenyt, amikor Skóciát képviselhetem" – idézi a Gold Coaston a 4x100-as és a 4x200-as gyorsváltóval is bronzérmet Wallace-t az Insidethegames.org oldal. – Fiatal vagyok, és úgy érzem, hogy még rengeteg dolgot csinálhatok az életben. Szeretnék továbbra is a sportban maradni, de szívesen kipróbálnám magam más területeken is, kíváncsi vagyok, mire elég a tehetségem. Biztos, hogy nagyon fog hiányozni az úszás, meg a döntők semmivel össze nem hasonlítható érzése.

Wallace szavai rímelnek egy másik, ugyancsak napokban visszavonult bajnok gondolataira: a 28 évesen visszavonult olimpiai bajnok mellúszó, Gyurta Dániel szintén úgy érzi, hogy mindent elért, és ő is új kihívásokat keres, miközben a sportág közelében marad.

Gyurta Dániel nem akart megélhetési úszó lenni a magyar sport aranykorában

A 2016-os riói olimpián elmaradt címvédés után nem adta fel, készült tovább, már a 2017-es budapesti vizes vb-re és a 2020-as tokiói olimpiára gondolva. A hazai rendezésű világbajnokságon sem talált vissza a korábbi útra, majd 2018. március 27-én bejelentette, hogy vége, visszavonul.