Vágólapra másolva!
Rafa Nadal kivégezte Dominic Thiemet, pedig az elmúlt két év eredményei alapján a 24 éves osztrák tűnt a legnagyobb riválisának salakon. A világelső spanyol a Rolex Monte-Carlo Masters második negyeddöntő mérkőzésén, 68 perc alatt 6:0, 6:2-re győzött Thiem ellen. Az első meccsen Grigor Dimitrov, a 2. szettet dupla brékhátrányból megfordítva verte a párosban vele indult David Goffint 6:4, 7:6-ra. A szombati elődöntőben a címvédő Nadalra a bolgár Dimitrov vár. "Ez nem egy normális eredmény" - mondta a találkozó után a spanyol klasszis.

Ha a néhány hét múlva kezdődő Roland Garroson az elődöntőbe Rafael Nadal, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov és David Goffin játszik majd, senki nem fog meglepetésről beszélni. Monte-Carlóban, a sorsolásnak köszönhetően mind a négyen a felső ágra kerültek, így

már a negyeddöntőben összejött két rangadó

– legalábbis annak indult.

Rafael Nadal azóta nem kapott ki salakon, sőt szettet sem vesztett, hogy a tavalyi római ATP 1000-es negyeddöntőjében Dominic Thiem megszakította a győzelmi sorozatát. A fiatal osztrák viszonylag magabiztosan, de minimum bizakodóan nyilatkozott még csütörtökön, miután jobbnak bizonyult Novak Djokovicnál.

Tovább kell emelnem a játékom színvonalát, de képes vagyok erre és akkor van esélyem"- magyarázta Thiem.

Thiemnek esélye sem volt Nadal ellen Forrás: AFP/William West

Ehhez képest Nadal 45 perc után 6:0, 3:0-ra vezetett. Tenyeressel akkor gyorsította le az osztrákot, amikor akarta és fonákkal is olyan szögeket ütött, amikre Thiemnek nem volt válasza.

a világ egyik legjobb teniszezője, különösen salakon – kezdte az értékelést Rafael Nadal. – Az igazság az, hogy nagyszerűen ment a játék ezen a délutánon. Agresszíven teniszeztem, a tenyeres, a fonák és az adogatás is jól működött, de a védekezés és az adogatás fogadás is.

Sajnálom őt, mert jó barátok vagyunk és ez kemény eredmény neki,

de biztos vagyok abban, hogy versenyben lesz a serlegekért a salakos szezonban. Ez egyébként az önbizalmam szempontjából is egy fontos győzelem.

Kívülről úgy tűnhet, hogy könnyen sikerült az eredményes visszatérés, de ez nem így van. Minden nap ezért dolgozom és akkor is nyugodtnak kell maradnom, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy szeretném. Igaz,

a dolgok sokkal jobban alakulnak, mint azt 2-3 hete gondoltam.

De amúgy mindig különösebb várakozás nélkül dolgozom, nincs bennem pozitív, vagy negatív elvárás. Minden nap azért dolgozom, hogy jobb legyek, mint előző nap. Azt persze tudom, hogy

a mai teljesítményemet nehéz lesz felülmúlni holnap.

Ilyenkor az acélom, hogy pihenjek jól és szombaton hasonló energiával ébredjek fel, mint ma és olyan mentalitással játsszak, mint Thiem ellen"- nyilatkozta Rafael Nadal, aki arról is beszélt, hogy nagyon jó, baráti a viszony a top játékosok között.

Számára egyébként is fontosabb a barátság, mint a tenisz.

Bármikor felhívhatják egymást tanácsért, ha valamelyiküknek kérdése van. Nadal kicsit szomorúan jegyezte meg, hogy a sérülések utáni regenerációban, a különböző kezelésekben neki van a legnagyobb tapasztalata, amit legutóbb épp Andy Murrayvel osztott meg, amikor a skót két hete felhívta. Szerinte Murray, ha teljesen egészséges lesz, akkor vissza fog kerülni a korábbi szintre, mert az ember nem felejt el teniszezni.

Grigor Dimitrov és David Goffin jó barátok, Monte-Carlóban együtt indultak párosban is. Tavaly ők játszották az ATP Finals döntőjét, amit a bolgár nyert meg (7:5, 4:6, 6:3), és összesítésben is ő áll jobban: a hét találkozójukból hat után örülhetett. Az idén még egyikük sem érte el a tavalyi szintet, de úgy látszik, hogy

egyszerre lendültek formába.

Dimitrov az idei egyik legjobb teniszét mutatva győzött. A fontos pillanatokban egyértelműen jobb volt, több fegyvere működött hatásosan, mint a belgának, ő játszott bátrabban, agresszívabban. Azért ahhoz Goffin is kellett, hogy a bolgár a 2. játszmát 2:5-ről megfordítsa.

Eredmények:
negyeddöntő:
Nadal (spanyol, 1.)-Thiem (osztrák, 5.) 6:0, 6:2
Dimitrov (bolgár, 4.)-Goffin (belga, 6.) 6:4, 7:6 (7-5)
Nisikori (japán)-Cilic (horvát, 2.) 6:4, 6:7 (1-7), 6:3
A. Zverev (német, 3.)-Gasquet (francia) 4:6, 6:2, 7:5

A szombati elődöntőben: Nadal-Dimitrov és Nisikori - A.Zverev/Gasquet