Vágólapra másolva!
Május 26-án kezdődik Balatonfüreden az év legrangosabb hazai vitorlás versenye, a Dragon Európa-bajnokság. Az előzetes nevezések alapján a szervezők 15 országból mintegy hatvan egység indulására számíthatnak. A számoknál pedig már csak a nevek lenyűgözőbbek.

Ha az esélyeket nézzük, akkor egyértelműen Jochen Schümannt kell az első helyen említenünk, aki taktikusként lesz jelen az egyik hajóban. Schümann négy olimpiai érmet nyert, előbb kétszer az NDK színeiben, majd még egyszer az NSZK színeiben is, mesés kollekcióját pedig egy ezüstérm teszi teljessé. Emellett tagja volt a svájci Alinghi többszörös America's Cup-győztes csapatának.

Roppant látványos lesz a Dragon Európa-bajnokság Forrás: dragonclass.hu

Egy japán hajót (az Eb nyílt, így Japánból és Hongkongból is érkezett nevezés) kormányoz majd az a

Peter Gilmour, akinek a neve szinte már fogalom a világ legismertebb vitorlás versenye, az America's Cup elmúlt három évtizedének történetében.

Az ausztrál versenyző háromszor nyerte el a Match Race (párosverseny) világbajnoki címet, összesen öt különböző America's Cup csapat tagja volt, 2007-ben az Alinghi tagjaként pedig győzött is.

Ugyancsak német színekben versenyez a kétszeres Finn dingi világbajnok Malte Philipp, a dán Jörgen Schönherr, aki a Dragonon kívül korábban két másik hajóosztályban (repülő hollandi és 505) is nyert már világbajnokságot, hajóján egy másik dán kiválósággal, a nyolcszoros világbajnok Theis Palmmal.

Az ukrán Jevgen Braszlavec az 1996-os atlantai olimpia bajnoka 470-es hajóosztályba,

de 2015-ben Dragon osztályban is nyert világbajnoki címet. Itt lesznek a közelmúlt bajnokai is: a német Stephan Link (2017: Gold Cup győztese), a portugál Pedro Andrade (az Eb-címvédő, ezúttal egy holland hajóban) vagy a Dragon-veterán, többszörös világbajnok német Vinci Hoesch.

A magyar egység is harcban lehet az érmekért Forrás: dragonclass.hu

A legerősebb magyar csapat a Kis-Szölgyémi Ferenc irányította trió lehet, amelyik már közel tíz éve versenyez együtt változatlan összeállításban, a repülő hollandi osztályból érkező Kiss Tamással, és a rendkívül rutinos, többszörös Soling-világbajnok Vezér Károllyal.

Az első futamot a tervek szerint május 28-án rendezik meg.