Társoldalunk:

Semenya pályafutását is veszélyezteti az IAAF szabályváltoztatása

2018.04.26. 17:42

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteron-szintjére, ami Caster Semenya olimpiai bajnok dél-afrikai futót is érinti.

A 27 éves sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

Caster Semenya hiperandrogenizmussal küzdForrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Néhány női riválisa már többször panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta a 800 méteren kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Semenyát. Az IAAF törekszik rá, hogy megoldást találjon a kérdésre,

tiszteletben tartsa Semenya jogait, ugyanakkor egyenlő feltételeket biztosítson a versenyeken.  

Az új szabályok választás elé állítják a - sokak által interszexuálisnak tartott - dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza a tesztoszteron-szintjét, vagy hosszabb távon indul a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteron-szintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Caster Semenya nagy döntés előtt állForrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a problémát, de kísérletét a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva megakadályozta. A legújabb szabályváltozást az IAAF tanácsa márciusban hagyta jóvá, és azok november 1-én lépnek hatályba.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron-szintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.