Társoldalunk:

Profinak áll Hosszú Katinka egyik legnagyobb riválisa

2018.05.08. 21:23

A négyszeres olimpiai bajnok, amerikai úszó, Katie Ledecky a május 16-19. közötti indianapolisi versenyen áll be a profik közé, és indul első ízben úgy pénzdíjas versenyen, hogy eredményeivel pénzt is kereshet.

A Stanford egyetem másodéveseként az egyetemi bajnokságban rekordot rekordra halmozó Ledecky márciusban jelentette be, hogy feladja az amatőr státuszt és beáll a profik közé, ahol pénzdíjas versenyeken indulhat. Az első ilyen alkalom a TYR Pro Swim sorozat május 16-19. közötti indianapolisi állomása lesz. Ledecky egyébként már tavaly is elindult ebben a sorozatban, de akkor még amatőrként, azaz hiába nyert egy-egy számban, pénzdíjat nem vehetett fel érte. 

Katie Ledecky pénzre válta a tehetségétForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Axel Heimken

A 21 éves úszó jelenleg a világ egyik, ha nem a legjobb sportolója a maga szakterületén. 2016-ban Rióban négy aranyat nyert, 200, 400 és 800 méter gyorson, valamint a 4x200-as amerikai gyorsváltó tagjaként. Így egyrészt 48 év után ő lett az első úszó, aki ebben a három gyorsúszó számban nyerni tudott, másrészt négy aranyával és egy ezüstérmével az olimpiák történetének legsikeresebb amerikai női sportolója lett, az egy játékon nyert érmek tekintetében. Rióban csak a három számban is aranyérmet nyerő Hosszú Katinka tudta vele tartani a lépést.

A Stanford hallgatójaként első évében országos bajnoki címhez segítette a csapatot, első ízben 1998 óta, valamint 35 év után az első első éves (freshman) lett, aki elnyerte az év legjobb egyetemi női sportolójának járó Honda-Broderick-kupát. A következő évben újra országos bajnok lett a Stanford csapata, ő pedig 21. születésnapján, március 17-én egészen nyomasztó fölénnyel, 28 másodperces előnnyel nyerte az 1650 yardos (tulajdonképpen 1500 méter) gyorsúszást. 

A profi sorozatban indulók számára nem túl biztató, hogy tavaly - ezek szerint csak kedvtelésből - megnyerte a TYR Pro Swim sorozat pontversenyét.