Hegymászókat ismertek el a spanyol Nobel-díj sport kategóriájában

RDA - Coach tourism fair - Reinhold Messner Gruppenreisen Ausstellung Messe RDA Reisebus Bustouristik Toristik Busreisen Internationaler Bustouristik Verband Messen RDA Workshop Reinhold Messner SQUARE FORMAT
Reinhold Messer presents his Messner Mointain Musee in the Italian provinces of South Tirol and Belluno during an RDA workshop, the international fair for coach tourism and group tours, in Cologne, Germany, 5 July 2016. Photo: Horst Galuschka - NO WIRE SERVICE -
Vágólapra másolva!
Két legendás hegymászó, az olasz Reinhold Messner és a lengyel Krzysztof Wielicki nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat sport kategóriában - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

A döntőbizottság a méltatásban kiemelte "felülmúlhatatlan" sportpályafutásukat, amellyel hozzájárultak az alpinizmus történetéhez.

A díjjal el kívánják ismerni társadalmi és humanitárius tevékenységüket, továbbá a hegymászás értékeinek terjesztésében végzett munkájukat, amelyek "példává tették őket az emberiség számára", tetteik pedig fennmaradnak a jövő generációk emlékezetében - hangsúlyozta a zsűri.

Krzysztof Wielicki és Reinhold Messner Forrás: AFP/Aamir Qureshi

A 73 éves Reinhold Messner volt az első olyan hegymászó, aki meghódította a föld összes, 8000 méternél magasabb hegyét. 1986-re teljesítette mind a 14 csúcs elérését.

A 68 éves Krzysztof Wielicki az ötödik azon hegymászók sorában, akiknek sikerült ugyanez a teljesítmény. Ráadásul ő volt az első a világon, aki télen jutott fel a világ legmagasabb hegyére, a 8848 méteres Everestre 1980-ban.

A sport kategória idei győzteseit 12 nemzet 21 jelöltje közül választotta ki a zsűri, egyhangú döntéssel.

A díjat 1987-es alapítása óta most először kapják meg hegymászók.

Tavaly az All Blacks új-zélandi rögbiválogatott vehette át a kitüntetést, amelyet korábban a spanyol futballválogatott, a New York City Marathon, és a spanyol teniszcsillag, Rafa Nadal is megkapott.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humántudományok kategória, valamint az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány a nemzetközi együttműködés kategória nyertese.

A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban.