Aligha jön össze a Froome-nak a nagy triplázás

cycling Horizontal
Britain's rider of team Sky Christopher Froome arrives to take the start of the 15th stage between Tolmezzo and Sappada of the 101st Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, on May 20, 2018. / AFP PHOTO / Luk Benies
Vágólapra másolva!
Az éllovas Simon Yates nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 15., vasárnapi szakaszát, így összetettben növelte előnyét a címvédő Tom Dumoulinnel szemben.

A brit kerekes a célba vezető utolsó hegyen leszakította riválisait, s végül 41 másodperces előnnyel immár harmadszor győzött, ezúttal egy ötfős üldöző csoport előtt, amely magában foglalta legfőbb ellenfelét a holland Dumoulint, aki harmadik lett. A két bringás között két perc fölé nőtt a különbség, ami megnyugtatónak nevezhető Yates szempontjából még úgy is, hogy kedden a Dumoulin erősségének számító egyéni időfutam következik.

A szombati királyetapon győztes, négyszeres Tour de France-bajnok Chris Froome szinte minden esélyét elvesztette a történelmi triplázásra, ugyanis 1:32 perces lemaradással ért célba, így hátránya közel öt percre nőtt összetettben.

Chris Froome barátkozhat a gondolattal Forrás: AFP/Luk Benies

Eddig két olyan kerekes volt, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint - akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro, és a Tour - egymás után legalább három háromhetes körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Bernard Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget. Ez a bravúr volt a célja a Froome-nak, de egyre távolabb kerül tőle.

Eredmények:
15. szakasz, Tolmezzo-Sappada, 176 km, hegyi befutó:
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 4:37:56 óra
2. Miguel Ángel López Moreno (kolumbiai, Asztana) 41 mp hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 65:57:37 óra
2. Dumoulin 2:11 perc hátrány
3. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 2:28 p h.

A hétfői szünnapot követően kedden a Trento és Rovereto közötti 34,2 kilométeres egyéni időfutam vár a résztvevőkre. A mezőny összesen 3562,9 kilométert teker a jövő vasárnapi, római célba érkezésig.