A csillagokat is lehozná az égből Hosszú Katinkának a kapitány

Hosszú Katinka 29 éves lett: fotók az úszónő emlékezetes pillanatairól
Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyes úszás világbajnokaként 2017-ben Budapesten
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka és Shane Tusup házasságának felbomlása nemcsak a háromszoros olimpiai bajnoknő sportolói pályafutására lehet kihatással, hanem közös klubjuk működésére, valamint az Iron Aquatics márkanév alatt futó úszóprogramjukra is – véli dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségikapitánya.

A szakember szerint egyértelmű, hogy nem tudják megoldani a magánéleti problémájukat, bár azt is hozzáteszi, hogy látott ő már csodába illő fordulatot hasonló helyzetben.

„Nehéz ilyenkor olyat mondani, ami egyszerre bölcs és megoldásra mutató – ismerte el az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó szövetségi kapitány.

– hangsúlyozta dr. Sós Csaba, leszögezve, senki nem fog beleszólni, hogy Katinka kivel folytassa a munkát: „Attól a bajos lépéstől senkinek sem kell tartania, hogy most a Magyar Úszó Szövetség vagy szövetségi kapitányként jómagam segítő szándékkal Tusup-pótló megoldásokkal állnánk elő, mert egy olyan klasszisnak, amilyen Katinka, magának kell edzőt választania.”

Mi lesz Hosszú Katinkával?

2017 legvégén, közvetlenül a karácsonyi ünnepek után robbant ki a háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka és Shane Tusup házassági válsága. Több hónapos mosolyszünet után úgy tűnt, hogy az úszónő rendezni tudta kapcsolatát a férjével, egyben edzőjével. Most kiderült, hogy ez mégsem történt így, Hosszú Katinka pedig legújabb Facebook-üzenetével egyértelművé tette, hogy részéről nincs tovább, mert magánéleti válságát nem tudta rendezni.

Ugyancsak kérdéseket vethet föl, hogy mi lesz a háromszoros olimpiai bajnok felkészülésével? Az elmúlt években valósággal habzsolta a versenyeket, azonban lassan már fél év eltelt azóta, hogy a rövidpályás Európa-bajnokságon utoljára rajtkőre állt. Nem fog ez visszaütni?

„Nem látok Katinka fejébe, de nem lepődnék meg, ha a szokásostól eltérő módon választana versenyeket és versenyszámokat magának, függetlenül attól, hogy hogy ki és mikor lesz az új edzője.

Bizonytalansági tényező persze mindig akad, de ha arra gondolunk, hogy a számára kudarcot jelentő 2012-es olimpia után az őt cserben hagyó Dave Salo helyett az edzőszakmában kezdőnek számító Shane Tusupra bízta a sorsát, nos, bombabiztos választásról bizony akkor sem lehetett beszélni.”

A kapitány szerint Hosszú Katinka nincs lépéskényszerben, legalább is egyelőre. Sürgetni, valamiféle színvallásra késztetni azonban nem szabad, csak segíteni minden elképzelhető eszközzel.

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyes úszás világbajnokaként 2017-ben Budapesten Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

„Nyitva áll az ajtó Katinka előtt, minden kívánságát készek vagyunk teljesíteni.

Egy olyan országban, amilyen a mienk, ahol sportoló, sportvezető és szurkoló is az olimpiai győzelmek bűvöletében él, csak az a kijelentés lehet igazán megnyugtató mindenkinek, hogy Katinka számára továbbra is a 2020-as tokiói olimpia jelenti a nagy kihívást. Ezzel azt akarom mondani, hogy passzolhat akár mindent is idén, ha a jövő évi világbajnokságon egy olyan Hosszú Katinkát láthatunk, mint akit tavaly a budapesti diadalai után egy ország emelt volna vállára. Nem áll szándékomban túlságosan rózsás képet festeni, ezért

A rizikófaktort csak felerősítheti az a tény, hogy a „mi Katinkánk” mögött több mint két évtizedes versenyzői korszak áll” – mondta befejezésül a szövetségi kapitány, aki úgy gondolja, hogy az Iron Aquatics úszóklub sincs jó helyzetben, mert Tusupot, a műhely motorját a kínos eset várhatóan távozásra késztetheti Magyarországról.