Társoldalunk:

A csillagokat is lehozná az égből Hosszú Katinkának a kapitány

2018.05.25. 12:52

Hosszú Katinka és Shane Tusup házasságának felbomlása nemcsak a háromszoros olimpiai bajnoknő sportolói pályafutására lehet kihatással, hanem közös klubjuk működésére, valamint az Iron Aquatics márkanév alatt futó úszóprogramjukra is – véli dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi
kapitánya.

A szakember szerint egyértelmű, hogy nem tudják megoldani a magánéleti problémájukat, bár azt is hozzáteszi, hogy látott ő már csodába illő fordulatot hasonló helyzetben.

„Nehéz ilyenkor olyat mondani, ami egyszerre bölcs és megoldásra mutató – ismerte el az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó szövetségi kapitány. Bonyolítja a helyzetet, hogy nem egyszerűen egy értékes úszóról van szó, hanem a világ egyik legsikeresebb versenyzőjéről, személyében pedig egy ritkaságszámba menő nemzeti kincs sorsáról – hangsúlyozta dr. Sós Csaba, leszögezve, senki nem fog beleszólni, hogy Katinka kivel folytassa a munkát: „Attól a bajos lépéstől senkinek sem kell tartania, hogy most a Magyar Úszó Szövetség vagy szövetségi kapitányként jómagam segítő szándékkal Tusup-pótló megoldásokkal állnánk elő, mert egy olyan klasszisnak, amilyen Katinka, magának kell edzőt választania.”

Mi lesz Hosszú Katinkával?

2017 legvégén, közvetlenül a karácsonyi ünnepek után robbant ki a háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka és Shane Tusup házassági válsága. Több hónapos mosolyszünet után úgy tűnt, hogy az úszónő rendezni tudta kapcsolatát a férjével, egyben edzőjével. Most kiderült, hogy ez mégsem történt így, Hosszú Katinka pedig legújabb Facebook-üzenetével egyértelművé tette, hogy részéről nincs tovább, mert magánéleti válságát nem tudta rendezni.

Ugyancsak kérdéseket vethet föl, hogy mi lesz a háromszoros olimpiai bajnok felkészülésével? Az elmúlt években valósággal habzsolta a versenyeket, azonban lassan már fél év eltelt azóta, hogy a rövidpályás Európa-bajnokságon utoljára rajtkőre állt. Nem fog ez visszaütni?

„Nem látok Katinka fejébe, de nem lepődnék meg, ha a szokásostól eltérő módon választana versenyeket és versenyszámokat magának, függetlenül attól, hogy hogy ki és mikor lesz az új edzője. Tartom annyira előrelátónak, hogy bizonyára van „B", illetve „C" terve is, amelyek kellőképpen megalapozottak. Bizonytalansági tényező persze mindig akad, de ha arra gondolunk, hogy a számára kudarcot jelentő 2012-es olimpia után az őt cserben hagyó Dave Salo helyett az edzőszakmában kezdőnek számító Shane Tusupra bízta a sorsát, nos, bombabiztos választásról bizony akkor sem lehetett beszélni.”

A kapitány szerint Hosszú Katinka nincs lépéskényszerben, legalább is egyelőre. Sürgetni, valamiféle színvallásra késztetni azonban nem szabad, csak segíteni minden elképzelhető eszközzel.

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyes úszás világbajnokaként 2017-ben BudapestenForrás: AFP/Francois Xavier Marit

„Nyitva áll az ajtó Katinka előtt, minden kívánságát készek vagyunk teljesíteni. Ha történetesen azt kérné tőlünk, hogy hozzunk le egy csillagot az égről, arra se mondanánk, hogy azt már nem. Egy olyan országban, amilyen a mienk, ahol sportoló, sportvezető és szurkoló is az olimpiai győzelmek bűvöletében él, csak az a kijelentés lehet igazán megnyugtató mindenkinek, hogy Katinka számára továbbra is a 2020-as tokiói olimpia jelenti a nagy kihívást. Ezzel azt akarom mondani, hogy passzolhat akár mindent is idén, ha a jövő évi világbajnokságon egy olyan Hosszú Katinkát láthatunk, mint akit tavaly a budapesti diadalai után egy ország emelt volna vállára. Nem áll szándékomban túlságosan rózsás képet festeni, ezért azt sem titkolhatom, hogy év közben minden edzőváltás erős kockázati tényezőt jelent. A rizikófaktort csak felerősítheti az a tény, hogy a „mi Katinkánk” mögött több mint két évtizedes versenyzői korszak áll” – mondta befejezésül a szövetségi kapitány, aki úgy gondolja, hogy az Iron Aquatics úszóklub sincs jó helyzetben, mert Tusupot, a műhely motorját a kínos eset várhatóan távozásra késztetheti Magyarországról.