Del Potro állíthatja meg Nadalt a Roland Garroson

tennis Horizontal
Spain's Rafael Nadal plays a forehand return to Argentina's Diego Schwartzman during their men's singles quarter-final match on day twelve of The Roland Garros 2018 French Open tennis tournament in Paris on June 7, 2018. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
Elmaradt a szenzáció, csütörtökön egy másik Rafael Nadal játszott a francia nyílt teniszbajnokságon. A szerdán eső miatt, 4:6, 5:3, 30:15-nél félbeszakadt meccs folytatásában a címvédő spanyol megnyugtatta szurkolóit, az előző napi produkciója kisiklás volt: 1 óra 42 perc alatt lerendezte Diego Schwartzmant (4:6, 6:3, 6:2, 6:2) és bejutott az elődöntőbe. Pénteken azzal a Juan Martin del Potroval találkozik, aki 2009 óta először mérkőzhet a döntőért a French Openen. 

Erődemonstrációt tartott Rafael Nadal a csütörtöki folytatásban Diego Schwartzman ellen. Tíz perc alatt 13 labdamenetet játszottak és a spanyol 12-t megnyert. Ez azt jelentette, hogy behúzta a második szettet és a harmadikban is brékelőnybe került.

Szegény argentin tanácstalanul, időnként széttárt karokkal nézett ki a lelátón ülő csapatára, hogy most mi van, miért nem megy úgy, mint szerdán. A spanyol páholyában ugyanakkor sokkal nyugodtabban figyelte az eseményeket az edzője Carlos Moya és mellette a menedzsere Carlos Costa. Csatlakozott a két klasszishoz még egy legenda, Sergi Bruguera és

hárman csodálták az utód, honfitárs bámulatos megoldásait,

közösen elemezve, egymásnak kommentálva a látottakat. A bemutató egészen 5:1-ig tartott, addig mindössze egy pontot vesztett Nadal adogatóként. Aztán a szettért szerválva szembe találta magát a szerdai Diegóval.

A mindössze 170 cm magas dél-amerikai váratlanul feltámadt és ennek az lett az eredménye, hogy szenzációs labdameneteket játszottak. Schwartzman négyszer jutott fogadóelőnyhöz, de a világelső extra megoldásokkal rendre kimászott a szorult helyzetből.

A parádés teniszért hálás volt a publikum,

ráadásul ezt az előadást ajándékba kapta, mert eredetileg a női elődöntőkre szólt a jegy. A szervezők egyébként igyekeztek kárpótolni a szerdai eső miatt csalódott szurkolókat: a tegnapi centerpályás belépővel ma be lehetett ülni a Suzanne Lenglen arénába, Marin Cilic és Juan Martin del Potro meccsére.

A meccslabda:

Nadaléknál a negyedik játszmában az okozott némi izgalmat, hogy a mallorcai az első három mérkőzéslabdájánál hibázott, illetve az argentin, miután már semmi veszíteni valója nem volt,

megint pontosan és könyörtelenül ütött tenyeressel, ha Nadal a legkisebb esélyt adta neki.

Az utolsó játék 11 percig tartott, Schwartzman még három fogadóelőnyhöz jutott, de a salakkirály lezárta a párbajt: 3 óra 42 perc alatt 4:6, 6:3, 6:2, 6:2-re nyert. Szerdán ötször bukta el az adogatását Rafael Nadal, csütörtökön egyszer sem.

A tenisz történetében, az Open érában ő a harmadik játékos (Jimmy Connors és Roger Federer után, aki egy Grand Slamen 11-szer jutott elődöntőbe.

mert ő nagyszerűen játszott én viszont túlságosan védekezően. Úgy éreztem, hogy a szokásosnál stresszesebb vagyok, míg ő képes volt a labdamenetek többségét irányítani. Nem nyitottam meg a pályát fonákkal, túlságosan az alapvonal mögül játszottam, ő előbb ütötte meg a labdát, mint én. Kicsit szerencsém volt az esővel, mert

lehetőséget kaptam, hogy átgondoljam a dolgokat és lenyugodjak.

Igaz, hogy a szünet után csak fél óráig tartott a meccs a következő esőig, de így egészen más érzéssel, sokkal vidámabban, több önbizalommal mentem a hotelba. A mai folytatásban agresszívabban játszottam és olyan intenzitással, mint tegnap az esőszünet után. Úgy gondolom, a játék képe drasztikusan megváltozott. Diego kemény ellenfél, mindig is az lesz, de attól kezdve, hogy a megfelelő intenzitással teniszeztem már az én oldalamra billent a mérleg nyelve"- magyarázta Rafael Nadal, aki azt is elárulta,

nem sérülés miatt kapott kötést az alkarjaira.

Azt mondta, szokatlanul párás volt az idő Párizsban, annyira, hogy a karján csurgó izzadság zavarta. A kötés ezt igyekezett megállítani, orvosolni. Arra is magyarázatot kaptunk, hogy miért adogatott csütörtökön másképp.

mert szerdán azt éreztem, hogy hasonlóan százalékban nyerem a pontokat az első és a második adogatásaim után. Tehát nem volt értelme arra koncentrálni, hogy minél jobb százalékban üssem be az első szerváimat. Így megpróbáltam ezen változtatni. Az elején nagyon jól jöttek az adogatások, de aztán kevésbé. Szerencsére a második jól működik, de pénteken jobban kell szerválnom és hiszem, hogy képes vagyok erre"- nyilatkozta Rafael Nadal.