Vágólapra másolva!
A belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság első napján remekeltek a magyar versenyzők. A 21 éves Kopasz Bálint két versenyszámban is döntőbe jutott, csakúgy mint Kozák Danuta, aki egyesben és a női kajaknégyes tagjakét is aranyéremért evezhet hétvégén. A szegedi válogatón megalakult férfi négyes egység is jó pályát ment, azonban Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert párosa műhiba miatt idő előtt búcsúzott a kontinensviadaltól. A pénteki napot a női kajakpáros sikere zárta, Csipes Tamara a Palatinus Strandhoz hasonlította a belgrádi evezős pályát. 

A férfi K2-1000 méteres előfutamában Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert párosa a nyolcadik helyet szerezte meg, ezzel lemaradt a középfutamról és értelemszerűen a döntős szereplésről is. A magyar páros szándékosan nem adott ki magából mindent, mert azt hitték így bejutnak a középfutamba.

„Abban a hitben voltunk, hogy mindenki tovább fog jutni.

Nagyon rossz volt a víz a pályán, mégis jól jöttünk az első háromban. Ötszáz méternél, amikor indítottuk a hajrát alánk jött valami szörnyű víz, ettől megbillentünk és szétestünk. Onnantól úgy voltunk vele, hogy ne hajtsuk ki magunkat, mert mindenki továbbjut, de ezt rosszul hittük. Elment mellettünk a német és fehérorosz csapat, és

- mondta a csalódott Ilyés Róbert.

Ilyés Róbert (hátul) és Hufnágel Tibor műhiba miatt idejekorán búcsúztak Forrás: MTI

A második világbajnoki válogatóra odaállunk, és megpróbálunk nyerni" - tette hozzá Hufnágel Tibor.

A férfi K4-500 méteres előfutamában a Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter és Kuli Miklós alkotta négyes a harmadik helyet szerezte meg az olimpiai versenyszámban, ezzel biztosította a helyét a döntőben.

"Az volt a célunk, hogy az első háromba kerüljünk, és

ne kelljen a középfutamban szerepelnünk. Érdekes verseny volt, idén eddig csak hátszélben szerepeltünk, ez az első alkalom, hogy szembeszéllel megyünk. A pálya remek, mert puha a víz, gyorsan lehet kajakozni.

- mondta boldogan Tótka Sándor, a férfi kajaknégyes tagja.

A férfi kajaknégyes vasárnap az aranyéremért harcolhat Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Láttam, hogy a harmadik hely tisztán megvan.

- tette hozzá Dudás Miklós.

Kopasz Bálint a K1-1000 és K1-500 méteres előfutamából is első helyen kvalifikálta magát a döntőbe. A 21 éves versenyző úgy érzi, jó esélye van az éremszerzésre.

Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének előfutamában, a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Mindkét előfutamot megnyertem, úgyhogy nem tennék különbséget a kettő között, mindkettő jól sikerült.

- mondta Kopasz Bálint, aki a K1-1000 méteres döntőben szombaton lesz érdekelt, míg 500 méteren vasárnap száll vízre.

A 21 éves Takács Tamara K1-1000 méteren kisujjból kirázta a döntős szereplést. Az egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok kajakos a döntőre tartogatja a csúcsformáját.

„Szerencsére nem kaptam erős előfutamot, így szemmel tudtam tartani a többieket és nem kellett max-pályát jönnöm.

A kétszeres Európa-bajnok Takács Tamara is villámrajtot vett Forrás: Kovács Tamás/MTI

Azért próbáltam figyelni a technikámra, és arra, hogy olyan technikával menjek, amit a döntőben is tervezek. Próbáltam nem kiadni magamból a maximumot, a döntőre tartogatom a lényeget" – mondta az Origónak Takács Tamara, aki péntek délután edzés gyanánt még vízre száll, szombat délelőtt pedig a Kajak egyes 1000 méteres döntőjében lesz jelenése.

A C2-500 méteres előfutamában Balla Virág és Takács Kincső erődemonstrációt tartott. Csaknem két másodpercet verve a mezőnyre döntőbe kerültek az olimpiai számban.

„Furcsán indult a verseny, mert elég nagy volt a szembeszél,

ezért a rajtba nem tudtunk annyira belefeszülni. Szerencsére sikerült felzárkóznunk, és tartottuk magunkat a tervhez, úgyhogy fölényesen nyertük a futamot. Azt terveztük, hogy erősen kezdünk – ez nem sikerült – majd ezt követően erős utazó sebesség haladtunk – majd a végén rákapcsolunk" – mondta az Origónak Takács Kincső, aki elárulta, hogy az előfutamban még bőven tudtak tartalékolni, így a döntőre bőven lesz bennük energia.

Balla Virág és Takács Kincső könnyedén jutottak be a fináléba Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Láttuk az időeredményeket, reméljük, hogy a döntőben is tudjuk majd hozni ezt a két másodpercet.

– mondta Balla Virág, aki hozzátette, hogy kicsit leégett a tüdeje, de a max-pályától messze volt a pénteki teljesítményük.

A 31 éves Kiss Tamás C1-1000 méteren a második helyen ért célba, ezzel megváltotta a belépőjét az olimpiai versenyszám döntőjében.

„Nagyon kellett figyelni a szembeszél miatt.

Be kellett osztanom az erőmet, mert utolsó kétszáz méteren még inkább beerősödött. A világkupán már láttam, hogy a francia Adrien Bart elég jól megy. A végén kiengedtem, mert nem akartam elsőként továbbjutni.

Kiss Tamás is döntőbe jutott a kajak-kenu Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

- értékelt Kiss Tamás, aki új hajóval érkezett az Európa-bajnokságra. Elmondta, hogy a korábbi hajója jobb volt szembeszélben, de szélcsendben, vagy hátszélben ez sokkal gyorsabb.

Mike Róbert és Korisánszky Dávid a harmadik helyet szerezték meg C2-1000 méteren, ezzel bejutottak a szombat délelőtti döntőbe.

A reggeli előfutam sokkal keményebb volt, mint ez a középfutam. Most a sebesség helyett inkább a jóérzést kerestem. A körülményekhez képest egész jó pályát mentünk, a legfontosabb, hogy megvan a továbbjutás. A szombati döntő piszok kemény lesz" - mondta Korisánszky Dávid.

Csipes Tamara (k), Medveczky Erika és edzőjük, Csipes Ferenc a női kajak párosok 500 méteres versenyszámának középfutama után Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó pénteki magyar érdekeltségű középfutamban Medveczky Erika és Csipes Tamara K2-500 méteren bejutott a vasárnap délelőtti fináléba.

„Kötelező győzelem volt, mert már az előfutamból első helyen kellett volna továbbjutnunk.

- mondta Csipes Tamara a döntőbejutást követően, aki hozzátette, hogy olyan ezen a pályán evezni, mintha egy úszó a Palatinus Strand hullámmedencéjében akarna leúszni egy 400 méter vegyest.

A többi magyar egység már az előfutamból bejutott a fináléba, illetve volt egy kettős - a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert 1000 méteres kajakpáros -, amely kiesett.

Az első döntős napon, szombaton délelőtt tíz finálét rendeznek, ezek közül kilencben lesz magyar hajó.