Társoldalunk:

Orbán Viktor átadta a Tokaji Vízitúra Központot

2018.06.14. 13:28

Csütörtök délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között átadta a Tokaji Vízitúra Központot. A miniszterelnök elmondta, ideje, hogy Magyarország sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljon.

Schmidt Gábor, a Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint, nincs annál felemelőbb aktív kikapcsolódás, mint amikor az ember azt érzi, hogyan siklik egy kajak vagy egy kenu egy hullámmentes, sima vízen.

Orbán Viktor, Koncz Ferenc, Scmidt Gábor és Révész Máriusz az átadónFotó: Polyák Attila - Origo

A Tokaji Vízitúra Központ mellett hamarosan építkezésbe kezd az Aggteleki Nemzeti Park, kikötő épül majd az úszóhajó programra, és számos kerékpárút megújul majd a környéken. Ezen kívül az ország többi részén 150 további helyszín kapcsolódik be a vízitúra-hálózatba.

Ezt követően a korábbi vb-ezüstérmes kenus, ifjabb Foltán László beszélt az általa vezetett Vízi Vándorprogramról. Elmondta, hogy a gyerekeknek nyújtott csodálatos élmények mellett akár a jövő olimpiai bajnokai is kikerülhetnek ebből a kezdeményezésből.

A Vándortábor Program keretein belül idén már hat útvonalon lehet kajakozni és kenuzni: a Bodrogon, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, a Duna-kanyarban, az alsó Dunán és a Kőrösök vidékén. Közel háromezer-ötszáz gyerek fog vízre szállni: „Ez 3500 mosoly és megannyi csodálatos emlék, amelyek remélhetőleg hasonlóan pozitív dolgokra sarkallják majd a fiatalokat, mint engem. Azon dolgozunk, hogy az ország összes potenciális vízitúra-útvonalán olyan gyönyörű létesítményeket használhassanak a vízen járás szerelmesei, mint a Tokaji Vízitúra Központ” - mondta ifjabb Foltán László.

Ezt követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott köszöntőbeszédet.

Orbán Viktor adta át a megújult központotFotó: Polyák Attila - Origo

A mindennapi hazaszeretet az, amikor „hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe”, ez pedig az ország megmaradását is szolgálja - hangsúlyozta a kormányfő. Mint arra rámutatott, Európa jövőjéről az látszik, hogy csak azok az országok maradnak talpon, amelyekben van hazaszeretet. „Akik nem, azok, így vagy úgy, de el fogják azt veszíteni” - értékelt.

Orbán Viktor az ifjú kajakosokkalFotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy miközben Magyarországon az emberek imádják a sportolókat, európai szinten a legkevesebbet mozgó nemzetek közé tartozunk. „Fotelben jók vagyunk, a szurkolás jól megy, de ha fel kell állni, akkor gond van. A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar” - mondta, hozzátéve: jelenleg ugyanis miközben a magyarok tisztelik élsportolóikat, a kontinens egyik legkevesebbet sportoló nemzetei közé tartoznak. A sport- és szabadidős tevékenységek ezért a jövő évi büdzsében is kiemelt támogatást kapnak - fűzte hozzá a miniszterelnök.