Vágólapra másolva!
Rafael Nadal és Novak Djokovic is játszmavesztés nélkül jutott a legjobb 32 közé Wimbledonban, de a tavalyi finalista Marin Cilic váratlan vereséget szenvedett.

Ahhoz képest, hogy vasárnap még úgy tűnt, két horvát lehet a legnagyobb akadály Roger Federer előtt a döntőig vezető úton, csütörtök délutánra mindkettő kiesett. A svájcit a hallei döntőben legyőző Borna Coric már hétfőn búcsúzott, míg honfitársa, a tavalyi finalista Marin Cilic a 32 közé kerülésért kapott ki a füves specialistának erős jóindulattal sem nevezhető Guido Pellatól.

Guido Pella győzelmére nem sokan számítottak Maric Cilic ellen Forrás: MTI/EPA/Sean Dempsey

A 3. kiemelt horvát az első két játszmát nagyon simán nyerte még szerdán (6:3, 6:1), de nem tudták befejezni a mérkőzést az eső, illetve a sötétedés miatt. A mai folytatásban nagyot fordult a világ és a 28 éves argentin az ötödik játszmában, 6:5-nél (addig nem volt brék a szettben) az első meccslabdáját megcsinálta, illetve Cilic az első tenyeresét elrontotta.

A férfiaknál ez az eddigi legnagyobb meglepetés.

Guido Pella úgy érkezett Wimbledonba, hogy korábban nem nyert még meccset a főtáblán az All England Clubban, kétszer esett ki az első fordulóban. Marin Cilic a negyedik top tízes (Dominic Thiem, Grigor Dimitrov és David Goffin) négy nap alatt, aki idő előtt köszönt el a versenytől.

- mondta szomorúan Cilic, aki szerda este csúnyán elcsúszott a füvön az utolsó labdamenetben, de szerinte ez egyáltalán nem befolyásolta a teljesítményét.

A tavalyi döntős Cilic most leszegett fejjel távozott Wimbledonból Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A felső ágon versenyben maradt 16 teniszező nevét böngészve megállapítható, hogy ketten maradtak, akik esetleg gondot okozhatnak Roger Federernek: Sam Querrey és Milos Raonic (esetleg még John Isner.) Persze a címvédő, első kiemelt eddigi játékát figyelve egyre nehezebb elképzelni, hogy valaki megállíthatja a döntő előtt.

Csütörtökön egyébként az alsó ág szerepelt a műsoron. A centeren Rafael Nadal kezdett és ugyan nem vesztett játszmát a kazah Mihail Kukuskin ellen, de nem játszott annyira meggyőzően. Kicsit olyan volt, mintha különböző ütéseket, helyzeteket gyakorolna.

Szokatlanul sokat rontott, de amikor igazán kellett, akkor megvillant.

Ütött 3-4 kifarolós, kegyetlen tenyerest, keresztbe és egyenesen is, ami egy komolyabb csatában bárki ellen győzelmet érő fegyver lehet.

Nadal nem volt meggyőző, de így is simán nyert Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A 16 közé kerülésért a fiatal ausztrál Alex de Minaur áll majd a háló másik oldalán szombaton. A spanyolországi Alicantéban élő 19 éves srác először főtáblás Wimbledonban. Nadal, ha megnyeri azt a meccset, akkor

garantáltan világelső marad Wimbledon után is.

Csendben, de nagyon magabiztosan menetel Novak Djokovic. A háromszoros wimbledoni bajnok szerbnek szokatlan lehetett, hogy a 2-es pályán szólították, de ez sem zavarta meg, könnyedén 6:1, 6:2, 6:3-ra verte az argentin Horacio Zeballost. Ez a 60. egyéni győztes meccse Wimbledonban, amit korábban csak négyen értek el. Roger Federer (93), Jimmy Connors (84), Boris Becker (71) és Pete Sampras (63) még előtte van ezen a listán, de a legendás Samprast akár már a jövő héten beérheti.