Babos Tímeáék váratlan vereséggel búcsúztak Wimbledontól

TENNIS - EASTBOURNE TOURNAMENT 2018 - WOMEN 2018 COURT EASTBOURNE GRASS HERBE international NATURE SPORT TENNIS TOURNAMENT VALLEY Women WTA
Timea Babos (HUN)in action during the Eastbourne Tournament 2018, the Nature Valley International at Devonshire Park, Eastbourne, United Kingdom on 25th June 2018 - Picture by Jonathan Dunville / ProSportsImages / DPPI
Vágólapra másolva!
A negyeddöntő jelentette a végállomást az első helyen kiemelt Babos Tímeának és Kristina Mladenovicnak Wimbledonban, a női párosok versenyében. Ez egy ilyen játék, ilyen műfaj, a világ jelenlegi legjobb kettőse kikaphat egy viszonylag ismeretlen, esélytelen duótól, ha kicsit gyengébben teljesít, az ellenfél pedig élete teniszét játssza. Alicja Rosolska és Abigail Spears 1 óra 25 perc alatt győzte le 7:6, 6:3-ra Babos Tímeáékat.

Ránézésre viszonylag könnyű ellenfél várt szerdás Babos Tímeára és Kristina Mladenovicra. Ilyenkor szokott életbe lépni az alapigazság:

Grand Slam-negyeddöntőben nincs könnyű ellenfél.

Azért a 32 éves Alicja Rosolska és partnere, a 37 éves amerikai Abigail Spears más szintet képvisel, mint a magyar és a francia. Ami miatt veszélyesek lehettek: ők nyerték a nottinghami füves versenyt Wimbledon előtt, igazi páros-specialisták (egyéniben fiatalon sem értek el szinte semmi említésre méltót) és nagyon tapasztaltak.

Ránézésre nem tűnnek veszélyesnek Forrás: DPPI/Katy Blackwood

Rosolskára akár a magyar szurkolók is emlékezhetnek, mert a nyolc WTA-serlegéből egyet Budapesten nyert 2011-ben, a Hungarian Ladies Openen (Medina Garrigues oldalán.) A lengyelnek ez pályafutása legjobb eredménye Wimbledonban, az elmúlt négy évben rendre az első fordulóban búcsúzott, de a legjobb 32 mindig a végállomást jelentette. Ha valaki több mint tíz éve csak a párosra koncentrál, de 32 évesen jut el először Grand Slam-negyeddöntőbe, azért nem képviselhet olyan játékerőt, amivel igazi veszélyt jelenthet a világelsőkre.

Abigail Spears 21 trófeát nyert párosban és vegyes párosban Australian Open-bajnok (2017.)

Ő játszott már elődöntőt is Wimbledonban: 2016-ban épp Babos Tímea és Jaroszláva Svedova győzte le a fináléba kerülésért 6:4, 6:2-re, de az előző évben is a legjobb négyig menetelt Raquel Atawoval. Mindebből levonhattuk azt a következtetést, hogy Rosolska lehet a gyengébb láncszem, az ő adogatójátékait könnyebb elnyerni.

Nehezen indult és csak rosszabb lett

Először játszottak az idén kiemelt pályán Babos Tímeáék: a 2-es programja kezdődött az ő meccsükkel. Wimbledonba visszatért a nyár, a keddi őszi idő után újra gyönyörűen sütött a nap.

Abigail Spears szervált elsőnek, ami brék hiányában azt jelentette, hogy végig az 1. kiemelt kettős ment az eredmény után. Először 4:5-nél Babos Tímea adogatott a játszmában maradásért és 15:30-ról meg is oldotta. Izgalmasabbra sikerült 5:6-nál a helyzet, amikor Mladenovic szervált a rövidítésért és 30:40-re álltak.

Ekkorra már teljesen egyértelmű volt, hogy Alicja Rosolska és Abigail Spears nagyszerű napot fogott ki, nem adnak ajándékba egyetlen pontot sem,

szinte hiba nélkül teniszeznek az alapvonalról és a hálónál is mindenre van válaszuk, legalább kétszer kell megnyerni egy labdamenetet a pontért. Az sem segített, hogy Mladenovic nem játszott olyan jól, mint az előző mérkőzéseken. Bizonytalan volt az adogatás fogadásban és többször rontott röptét. A rövidítést azért kiküzdötte.

Nem Babosék örültek a meccs végén:

Ebben úgy vezettek Babosék 2:0-ra, hogy a magyar az első szervájából lábon találta a másik adogatóudvarban álló Rosolskát. Sajnos a 2:0-ból gyorsan 2:4 lett és innen már nem sikerült fordítani, mert a 3. játszmalabdánál a kerettel találta el a labdát röptéből a francia.

Rosszul indult a 2. szett is, Mladenovic egyből bukta a szerváját, de 2:2-nél már újra együtt voltak.

Hiába vártuk a meccsnek azt a szakaszát, amikor a lengyel és az amerikai játéka kicsit visszaesik. Pont az ellenkezője történt:

amíg Rosolska és Spears egyre ellenállhatatlanabbul, bátrabban teniszezett, amihez nyúltak az arannyá változott, addig Kristina Mladenovic és Babos Tímea érezte a nyomást, az ő vállukon volt a teher. Nem bírták el, 3:3 után szinte pillanatok alatt 3:6 lett, elment a mérkőzés, az esély egy újabb wimbledoni döntőre.

A kérdés csak az, hogy ha Alicja Rosolska így tud teniszezni, akkor az elmúlt tíz évben miért nem jutott túl egyszer sem a 2. fordulón Wimbledonban.