Társoldalunk:

A NOB elnöke is ott lesz a 100 nap múlva kezdődő hazai birkózó-vb-n

2018.07.11. 15:39

Kereken száz nap múlva kezdődik a budapesti birkózó-világbajnokság, az olimpiai sportágakat tekintve 2018 legnagyobb, legjelentősebb magyarországi sporteseménye. Az előnevezések alapján közel száz ország részvétele várható a világeseményen, amelyen Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke is tiszteletét teszi.

Száz nap soknak tűnik, hiszen mintegy három hónap, de nem olyan sok, ha az addig megoldandó feladatokat tekintjük. Igaz, már hosszú hónapok óta folyik a háttérben az előkészítő munka – hangzott el a városligeti sajtótájékoztató nyitányaként.

Tehetségekből nincs hiányForrás: Origo

Elsőként Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke mondott beszédet, amelyben külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy a kormány minden szükséges feltételt biztosított a szervezőbizottságnak az október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában zajló esemény sikeres megrendezéséhez.

A sportvezető beszélt arról is, hogy a vb előtt Budapesten tartja tisztújító kongresszusát a nemzetközi szövetség, amelynek legfőbb döntéshozó testületébe Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke is kandidál.

„Elsődleges szempontként kezeljük a transzparenciát, és minden fillérig el tudunk majd számolni. Nem titkolt célunk, hogy a turisztikával is összekötjük a rendezvényt. Célegyenesbe érkeztek az előkészületek, na és persze a sportolók is, akiknek nem lehet nagyobb motiváció, mint hazai környezetben hallgathatják majd a dobogón a magyar himnuszt. A hátralévő 100 nap persze még minden érdekelt számára kihívásokkal teli, de reményeink szerint, amikor vége lesz a világbajnokságnak, elégedettséggel és örömmel tudjuk nyugtázni az eseményt" – tette hozzá Németh Szilárd, aki azt is elárulta, hogy a Nemzeti Színházban lesz a megnyitó.

Németh Szilárd bízik a jó magyar szereplésbenForrás: Origo

A szakmai területre áttérve a szövetség első embere biztató jelként említette meg, hogy kötöttfogásban jelenleg három magyar birkózó - Korpási Bálint (72 kg), Kiss Balázs (97 kg) és Lám Bálint (130 kg) - is vezeti a világranglistát.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke is tiszteletét teszi a kereken 100 nap múlva kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságon, ezt Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára jelentette be. Hozzátette: a NOB első embere Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, a NOB végrehajtó bizottságának új tagja, valamint Kulcsár Krisztián MOB-elnök meghívására érkezik a magyar fővárosba.

„Teljes csapattal indulunk a világbajnokságon. A csapat gerince fix, azokból áll, akik az utóbbi években érmeket és helyezéseket szereztek a világversenyeken. A Lőrincz-fivérek, Viktor és Tamás, Kiss Balázs, Lám Bálint. Néhány súlycsoportban – 55, 63 és kilóban – még vannak kérdőjelek, de azért vannak a versenyek, hogy kiderüljön, ki a legalkalmasabb az indulásra – mondta a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, Sike András, aki hozzátette, a vb-re itthon és külföldön is készülnek.

Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitányaForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya bizakodó, és többek között elárulta, hogy 92 kilóban az olimpiai, - vb -, és Eb-érmes, veterán Hatos Gábor indul, aki egyszer már visszavonult.

„Tízfős, tehát maximális létszámú csapatot tervezünk a hazai világbajnokságra. Kérdések merülnek fel, például nehézsúlyban, ahol Ligeti Dániel idén a kötöttfogásban küzd. Ha ott eldől a sorsa, majd beszélhetünk róla, hogy visszatér-e. 97 kilóban a három válogatóversenyt három különböző versenyző nyerte, mi egy negyediket, a honosított Olejnyik Pavlót favorizálnánk."

"Július végén rendezünk egy válogatót közöttük."

A szabadfogásúak is készülnek majd külföldön, többek között Japánban is.

Ritter Árpád a női birkózók szövetségi kapitányaForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

A nők szövetségi kapitánya, Ritter Árpád is beszélt az előttük lévő munkáról. A felkészülés elejét Budapesten végzik majd. A kisebb súlycsoportok versenyzői ugyancsak Japánba utaznak, a nagyobbaknak még keresik a megfelelő megoldást. Itt az ellenfelek miatt az Egyesült Államok vagy Kína kerülhet szóba.

Bacsa Péter bejelentette, hogy szerdától a birkózó-világbajnokság honlapján lehet jelentkezni a vb több mint 300 fős önkéntes csapatába. Az eseményen bemutatták a magyar versenyzők vb-mezét, valamint bejelentették, hogy az internetes szavazás eredménye alapján a Champlion nevet kapta az vb kabalaállata, a Lánchíd oroszlánja.