A magyar kajak-kenusok az eddiginél több érmet szerezhetnek a tokiói olimpián

Kajak-Kenu Szövetség sajttáj 2018.07.11.
Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ünnepélyes sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Nemzeti Közművek Zrt. lett a jövő évi szegedi rendezésű kajak-kenu világbajnokság névadó főszponzora. Ezen kívül szó esett a magyar számára kedvező olimpiai kvalifikációs rendszerről, és magáról a jövő évi olimpiai kvalifikációs szegedi világbajnokságról is, amit hangulatában az olimpiához hasonlított Hüttner Csaba szövetségi kapitány. 

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elfogadta a tokiói olimpia gyorsasági kajak-kenu versenyének kvalifikációs rendszerét, amely sok új, a magyar kajak-kenu sportág számára kedvező elemet tartalmaz. A felnőtt magyar kajak-kenu válogatott következő egy éve arról szól majd, hogy versenyzők a lehető legjobban felkészüljenek a 2019-es szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, és minél több tokiói kvótát gyűjtsenek. Ebben pedig óriási segítséget jelenthet számukra, hogy a Nemzeti Közművek Zrt. lett a jövő évi szegedi rendezésű kajak-kenu világbajnokság névadó főszponzora.

Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta, hogy az együttműködés fényében a már eddigi is a világ egyik legjobb pályájaként emlegetett szegedi még több fog fejlődni, hogy felejthetetlen élményt nyújtson a szurkolóknak. Rendezésben, vendégszeretetben és a showműsort tekintve is etalon lesz.

„Az utazás és annak állomásai, amelyeken a következő másfél évben részt veszünk, rendkívül fontos lesz a tokiói olimpiáig. Rengeteg eseményen kell részt vennünk, hogy megszerezhessük az olimpiai induláshoz szükséges kvalifikációkat.

A szegedit a világ legjobb pályájaként emlegetik, de szeretnénk rátenni még egy lapáttal, hogy a szurkolók a legnagyobb élményt kapják."

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó felelevenítette legszebb Szegedhez köthető emlékét.

„Fantasztikusak Szegeden a lehetőségek. Tökéletesek a körülmények, csak a versenyzésre kell koncentrálni. A hangulat igazi pluszt tud adni a magyar indulóknak. Az ember ereje megtöbbszöröződik, most is kiráz a hideg, ha az első Szegeden szerzett világbajnoki címemre gondolok."

Kovács Katalinnak is gyönyörű emlékei vannak a szegedi evezős pályáról Fotó: Polyák Attila - Origo

Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, azért a kajak-kenura esett a választás, mert a szegedi világbajnokság a világ legjobb rendezvénye lesz.

„Akik ismernek, tudják, hogy imádom Szegedet és a vízi pályákat. Nem volt kérdés, hogy a világ legjobb rendezvényét támogassuk.

Biztos vagyok benne, hogy 2019-ben nagyon büszkék lehetünk rájuk, és 2020-ban is azok leszünk. A magyar kajakosok és kenusok ott vannak a világelitben, a versenyeken nem lehet más céljuk, mint a legjobbnak lenni. Ez egy újabb találkozási pont közöttünk. A Nemzeti Közműveknél azért teszünk nap mint nap, hogy a minőségi energiaszolgáltatásban és az ügyfelek teljes körű kiszolgálásában váljunk a legjobb otthonszolgáltatóvá."

Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó elmondta, hogy Szegeden kívül is vannak nagyon jó pályák, mégis egyik nemzetközi pálya sem tudja azt, amit a szegedi tud, mert a versenyre kilátogató emberek óriási hangulatot teremtenek.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára Fotó: Polyák Attila - Origo

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a kvalifikációs rendszer változásairól számolt be. A sportvezető - aki az atlétikához és az úszáshoz hasonlította a kialakuló helyzetet - magyar szempontból rendkívül örömtelinek nevezte a módosítást.

„Mindenki előtt ismert tény, hogy a nemi egyenlőség a kajak-kenu sportban megvalósult. A magyar kajak-kenu sportág előnyére válhat, hogy az egyes és a páros számokban, a megszerzett kvóták erejéig minden ország indíthat majd két egységet.

A férfiak és a nők is kilenc-kilenc kvótát kapnak. Ez egy régóta várt változás, amit mi magyarok sosem mertünk felhozni, mert ránk sütötték volna, hogy persze, ti annyit akartok nyerni" – mondta Vékássy Bálint, aki megjegyezte, hogy a tokiói olimpián kettő-négy magyar aranyéremmel lenne elégedett.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

Hüttner Csaba, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a női versenyzőktől várja a legtöbbet a jövő évi világbajnokságon és a 2020-as tokiói olimpián is.

„A kvalifikációs rendszer megváltozása nagyban befolyásolni fogja a magyar kajak-kenu sport sikerességét. A női kajak szakág a leginkább frekventált ebben a témában. A legutóbbi válogatón is a leggyengébb női eredmény felnőtt Európa-bajnoki címet ért volna.

A női kenuban is a maximális kvótaszám megszerzése a cél. A válogatott egyetlen gyenge pontja a férfi kenu. Nem lesz könnyű, de ha megszerzünk minden kvótát, akkor az olimpiai pontszerzésnek lehet realitása" – fejtette ki Hüttner Csaba, aki a jövő évi szegedi világbajnokságról elmondta, hogy ez egy más miliő, mert érzik magukat a versenyzők, mint egy olimpián.

A magyar kajak-kenu válogatott péntektől vasárnapig Szolnokon tart válogatóversenyt, ami kulcsfontosságú az augusztusi portugáliai világbajnokság előtt. A magas színvonal garantált, ugyanis minden döntős versenyző szerzett már legalább világbajnoki címet.